Antena 3 CNN Externe Guantanamo - iadul deţinuţilor, la un pas de închidere. Casa Albă tocmai a făcut acest anunţ

Guantanamo - iadul deţinuţilor, la un pas de închidere. Casa Albă tocmai a făcut acest anunţ

Guantanamo - iadul deţinuţilor, la un pas de închidere. Casa Albă tocmai a făcut acest anunţ
Sursa foto: Foto: cubamason.forosactivos.net
22 Iul 2015   •   23:35

Casa Alba a anunţat miercuri că administraţia Obama este în stadiul final al elaborării unui plan de închidere a închisorii americane de la Guantanamo (Cuba), unde sunt deţinuţi de Statele Unite suspecţi de terorism, adesea fără proces, informează Reuters şi AFP.

"Administraţia este în stadiul final al pregătirii unui plan de închidere în mod responsabil şi sigur a închisorii de la Guantanamo și urmează să-l prezinte Congresului", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, în briefingul de presă cotidian.

Au mai rămas 116 deţinuţi în centrul de detenţie militară deschis acolo în urmă cu peste 14 ani pentru încarcerarea mai ales a suspecților în cazul atentatelor din 11 septembrie 2001.

"Aceasta este o prioritate pentru președintele" Barack Obama, care a promis să închidă închisoarea când a ajuns la Casa Albă în ianuarie 2009, a reamintit Earnest.

Dar în Congres, republicanii majoritari în ambele camere s-au opus întotdeauna închiderii centrului militar de detenție.

Ei au ridicat mai ales bariere legale pentru a opri transferul de prizonieri în Statele Unite sau străinătate.

Cu toate acestea, obstacolele nu au blocat complet eliberările. Douăzeci și opt de deținuți au părăsit închisoarea în 2014 pentru a ajunge în Kazahstan, Uruguay, Georgia sau Slovacia.

 

×
Subiecte în articol: Guantanamo Casa Alba
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close