Antena 3 Externe Guineea decretează "URGENŢĂ SANITARĂ NAŢIONALĂ" împotriva epidemiei de Ebola

Guineea decretează "URGENŢĂ SANITARĂ NAŢIONALĂ" împotriva epidemiei de Ebola

14 Aug 2014   •   09:55
Guineea decretează "URGENŢĂ SANITARĂ NAŢIONALĂ" împotriva epidemiei de Ebola
Sursa foto: Foto: outfront.blogs.cnn.com

Preşedintele Guineei Alpha Condé a decretat, începând de miercuri, "urgenţă sanitară" în ţară împotriva epidemiei febrei hemoragice Ebola, într-o declaraţie citită pe postul public de televiziune, informează AFP.
   
"OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a decretat urgenţă sanitară mondială împotriva bolii provocate de virusul Ebola. Având în vedere că Guineea este semnatară a constituirii OMS, declar urgenţă sanitară naţională împotriva bolii cauzate de virusul Ebola în Republica Guineea", se arată în declaraţie.
   
Condé a anunţat o serie de nouă măsuri, care intră în vigoare "începând de la 13 august", între care consolidarea controlului, restricţii de circulaţie şi interdicţia de a transfera cadavre "dintr-o localitate în alta până la sfârşitul epidemiei".
   
Se instituie totodată "un cordon sanitar susţinut de către agenţi de sănătate şi serviciile de securitate şi apărare la toate posturile frontaliere de intrare" în Guineea, se mai arată în declaraţie.
   
În plus, "circulaţia persoanelor este restrânsă şi supusă unor măsuri de control sanitar în diverse puncte de trecere terestre, maritime şi aeroportuare".
   
În declaraţie se stipulează că "întregul personal din domeniile sanitar şi serviciilor de securitate şi apărare este mobilizat în lupta împotriva bolii" şi că toate componentele statului şi societăţii sunt invitate "să se asocieze luptei" în privinţa sensibilizării şi prevenţiei.
   
De asemenea, "toate cazurile suspecte vor face obiectul unei prelevări sistematice şi unei spitalizări până la obţinerea rezultatelor de laborator" şi "se interzice în mod oficial tuturor persoanelor de contact (susceptibile să fie purtătoare ale virusului) să se deplaseze în afara zonei de reşedinţă până la sfârşitul perioadei de supraveghere".
   
Potrivit altei măsuri, "este interzis să se procedeze la transferul cadavrelor dintr-o localitate în alta, până la sfârşitul epidemiei".
   
Preşedintele a adresat un avertisment oricui refuză să respecte aceste măsuri.
   
"Orice persoană care se va opune sau va îndemna la opoziţie, indiferent în ce fel, faţă de detectarea, tratarea, izolarea sau examinarea unui bolnav, unui suspect sau unui contact va fi considerată o ameninţare la adresa sănătăţii publice şi va suporta rigoarea legii", se arată în declaraţie, fără alte precizări.
   
Epidemia de Ebola a izbucnit la începutul anului în sud-estul Guineei, după care s-a propagat în Liberia şi Sierra Leone, două ţări vecine. Începând din iulie, ea afectează Nigeria, dar într-o măsură mai mică.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close