Antena 3 CNN Externe Guvernul britanic vrea să acorde 10.500 de vize temporare pentru șoferi

Guvernul britanic vrea să acorde 10.500 de vize temporare pentru șoferi

Aceste permise pe o perioadă de trei luni, din octombrie până în decembrie, sunt menite să atenueze lipsa flagrantă de şoferi de camion, dar şi de personal în sectoare cheie ale economiei britanice, cum ar fi creşterea păsărilor.

Guvernul britanic vrea să acorde 10.500 de vize temporare pentru șoferi
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Sep 2021   •   12:48

Astfel, 5.500 de vize vor fi acordate șoferilor de camioane, și 5.500 lucrătorilor din domeniul creșterii păsărilor.

Pe lângă aceste vize temporare de muncă, alte măsuri excepţionale vor trebui să permită asigurarea aprovizionării înaintea sărbătorilor de Crăciun, a declarat secretarul pentru transporturi Grant Shapps.

Se pare că premierul a acceptat compromisul, în urma unor scene de cozi enorme la unele stații de combustibil și a avertismentelor furnizorilor că lipsurile s-ar putea agrava.

În cadrul sistemului actual, șoferii de camioane nu trec pragul pentru competențe care i-ar califica să vină în Marea Britanie. Însă schema propusă ar putea permite vize temporare, precum cele pentru lucrătorii sezonieri pentru muncile agricole.

Asociaţia transportatorilor rutieri din Marea Britanie a spus că ţara are un deficit de circa 100.000 de şoferi, un rezultat al plecării lucrătorilor din sector, a Brexitului şi a Covid-19, care a dus la oprirea pregătirii şoferilor şi a testărilor de circa un an.

Ministrul de Interne s-a opus adăugării șoferilor profesioniști la „lista de lipsă de ocupație” formală, dar până la urmă a fost convins să susțină un sistem de vize pe termen scurt.

Fabricile, restaurantele şi supermarketurile au fost afectate de lipsa şoferilor de camioane de săptămâni sau chiar de luni de zile.

Lanţul de fast-food McDonald's a rămas fără milkshake-uri şi băuturi luna trecută, în timp ce concurentul său, KFC a fost obligat să scoată unele produse din meniu, iar lanţul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsă cărnii de pui. 

 „După 18 luni foarte dificile, știu cât de important este Crăciunul pentru noi toți și de aceea luăm acești pași cât mai curând posibil pentru a ne asigura că pregătirile rămân pe drumul cel bun”, a declarat Grant Shapps, secretar de transport.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close