Antena 3 Externe Guvernul Slovaciei cere iertare pentru sterilizarea forțată a femeilor rome

Guvernul Slovaciei cere iertare pentru sterilizarea forțată a femeilor rome

de Cerasela Stafie    |    25 Noi 2021   •   09:21
Guvernul Slovaciei cere iertare pentru sterilizarea forțată a femeilor rome
Sursa foto: Hepta.ro

Guvernul de la Bratislava a cerut scuze oficial pentru sterilizările forțate ale femeilor rome. Astfel de proceduri au avut loc de-a lungul câtorva decenii.

Executivul Slovaciei a emis o declarație, miercuri, 24 noiembrie, în care condamnă respectivele încălcări ale drepturilor omului și le-a cerut scuze persoanelor afectate.

Cel puţin câteva mii de femei au fost afectate de această politică, dar numărul poate fi doar estimat, a declarat reprezentantul pentru romi al guvernului slovac.

Sterilizările forțate aveau scopul de a reduce numărul copiilor născuți în cadrul acestei etnii. Astfel de proceduri au fost realizate între anii 1966 şi 1989, potrivit Guvernului slovac.

Cu toate acestea, chiar și după căderea comunismului, în perioada 1990 şi 2004, femeile rome au fost forțate în clinici să accepte sterilizarea după ce au născut, au recunoscut autoritățile, potrivit dpa, citat de Știrile Pro TV.

Consiliul Europei și organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au cerut de multă vreme Slovaciei să recunoască abuzurile împotriva drepturilor omului la care au fost supuse femeile rome și, de asemenea, să despăgubească victimele.

Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a salutat această inițiativă, spunând că prezentarea acestor scuze de către Bratislava este un prim pas important. El a adăugat că ar trebui stabilit rapid și un mecanism de compensare a victimelor.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close