Guvernul austriac a aprobat un plan de austeritate de 27,9 mld. euro. "Un medicament atât de amar, dar necesar!"

de A.M.P    |    06 Mar 2012   •   20:54
Guvernul austriac a aprobat un plan de austeritate de 27,9 mld. euro. "Un medicament atât de amar, dar necesar!" Foto: Jurnalul Naţional
Guvernul austriac a aprobat, marţi, un plan de austeritate în valoare de 27,9 miliarde de euro pentru reducerea deficitului public şi echilibrarea bugetului până în 2016, transmite AFP.
   
Planul include economii de 17,3 miliarde de euro, introducerea sau majorarea de impozite pentru venituri de 9,2 miliarde de euro, precum şi reforme în domeniul asigurărilor medicale, în scopul reducerii cheltuielilor cu 1,4 miliarde de euro.
   
Cea mai mare parte a economiilor urmează să fie făcute în sectorul pensiilor şi cel al pieţei muncii, cu un total de aproape 7 miliarde de euro.
   
Cancelarul social-democrat Werner Faymann a declarat că nu există alternativă la acest plan de austeritate, iar vicecancelarul conservator Michael Spindelegger şi-a exprimat regretul "pentru un medicament atât de amar pentru mulţi austrieci, dar necesar pentru recâştigarea sănătăţii" economiei.
   
Parlamentul austriac urmează să se propunţe asupra planului de austeritate la sfârşitul acestei luni.
   
Austria a propus totodată marţi înfiinţarea la nivelul Uniunii Europene a unui fond pentru susţinerea creşterii economice, în paralel cu pactul bugetar semnat de 25 din cele 27 de state membre.
   
Măsurile de austeritate au rolul reducerii deficitului bugetar care anul trecut a atins 3,3% din PIB, sub nivelul de 3,9% anticipat de guvern.
   
Datoria publică a Austriei a fost anul trecut de 72,2% din PIB, sub nivelul de 73,6% prevăzut în buget, dar peste limita maximă de 60% din Pactul de Stabilitate.
   
În ianuarie, agenţia Standard&Poor's a retrogradat ratingul Austriei de la nivelul maxim triplu "AAA" la "AA+", alături de alte ţări europene, din cauza expunerii băncilor la pieţele din Ungaria şi Italia.


Parteneri
x close