Antena 3 CNN Externe Guvernul Cehiei demisionează

Guvernul Cehiei demisionează

Guvernul Cehiei demisionează
Sursa foto: Foto: Miloš Zeman - prezident České republiky/ Facebook
24 Noi 2017   •   16:59

 Guvernul Cehiei în exerciţiu îşi va depune demisia la următoarea sa reuniune pe 29 noiembrie, a anunţat vineri pe Twitter premierul ceh Bohuslav Sobotka, deschizând calea unei noi administraţii în urma alegerilor legislative din luna octombrie, relatează Reuters. 

Preşedintele ceh Milos Zeman intenţionează să-l numească pe Andrej Babis în funcţia de premier la începutul lunii decembrie. 

Mişcarea populistă ANO, înfiinţată şi controlată strict de Babis, a câştigat alegerile, cu susţinere atât de la dreapta, cât şi de la stânga, cu promisiuni de reducere a taxelor şi de înlocuire a politicienilor corupţi, precum şi prin apelurile de închidere a frontierelor UE şi împotriva cotelor de refugiaţi în Uniunea Europeană. 

Andrej Babis a anunţat la sfârşitul lunii octombrie, după o întrevedere cu preşedintele Milos Zeman, că va încerca să formeze un guvern minoritar în Cehia după ce a fost refuzat de celelalte formaţiuni în discuţiile vizând crearea unei coaliţii. 

ANO a câştigat detaşat alegerile legislative, dar restul partidelor au refuzat să sprijine un guvern care îl include pe miliardarul Andrej Babis, acuzat de fraudă. 

Formaţiunea lui Babis dispune de 78 de locuri din cele 200 ale camerei inferioare a parlamentului şi are nevoie de o majoritate simplă pentru a obţine votul de încredere. Un singur partid, KSCM (comunist), a anunţat că ar putea accepta un guvern minoritar.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: guvern Cehia presedinte
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close