Antena 3 CNN Externe Guvernul estonian a demisionat, în urma recentelor alegeri parlamentare

Guvernul estonian a demisionat, în urma recentelor alegeri parlamentare

Guvernul estonian a demisionat, în urma recentelor alegeri parlamentare
04 Apr 2019   •   23:46

Prim-ministrul eston Juri Ratas a prezentat oficial joi demisia guvernului său de centru-stânga în urma recentelor alegeri parlamentare, având totuşi o şansă de a forma următorul guvern, relatează France Presse. 

Cinci partide au intrat în parlament după alegerile din 3 martie, ceea ce a făcut dificilă formarea unei coaliţii. 

Vineri, preşedinta Kersti Kaljulaid ar trebui să o însărcineze pe Kaja Kallas, care conduce partidul liberal Reforma, câştigătorul alegerilor legislative, să formeze un nou guvern. 

Jurista în vârstă de 41 de ani şi fost europarlamentar, şefa Reformei a declarat luna trecută că va alege să deschidă discuţii cu Partidul Social Democrat, plasat al cincilea în alegeri. 

În martie, Reforma dnei Kallas şi Centrul, partidul lui Ratas, plasat al doilea, nu au reuşit să se înţeleagă pentru a forma o coaliţie. 

Juri Ratas, la rândul său, a iniţiat discuţii cu partidul de extremă dreapta EKRE şi conservatorii Isamaa (Patria n.r.), plasaţi respectiv pe poziţia a treia şi a patra la ultimul scrutin. 

Probleme precum impozitarea şi cheltuielile publice au dominat campania electorală în această mică ţară baltică de 1,3 milioane de locuitori, un membru al NATO şi al zonei euro, renumită pentru performanţele sale în domeniul tehnologiei informaţiei. 

Dacă dna Kallas acceptă propunerea de formare a cabinetului, ea va avea două săptămâni pentru a-şi prezenta echipa de guvernare în Riigikogu (parlament n.r.). 

Dacă nu reuşeşte, preşedinta centristă va trebui să găsească un alt candidat pentru postul de prim-ministru, care ar putea fi Ratas.AGERPRES

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: estonia
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close