Antena 3 Externe Guvernul german, despre o Europă "mai integrată": Este necesară prudenţa

Guvernul german, despre o Europă "mai integrată": Este necesară prudenţa

de G.S.    |    18 Mai 2013   •   12:32
Guvernul german, despre o Europă "mai integrată": Este necesară prudenţa
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
Guvernul german a calificat vineri ca "interesantă" şi "meritând reflecţia" pledoaria pentru o Europă mai integrată a preşedintelui francez François Hollande, dar şi-a exprimat reţinerea faţă de ideea unui buget al zonei euro, relatează AFP, conform Mediafax.
"Cred că este necesară prudenţa" în privinţa propunerii lui Hollande de a dota un viitor guvern economic al zonei euro cu o anumită capacitate bugetară, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german Economiei într-o conferinţă de presă.
"În primul rând, acest lucru afectează prerogativele Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului german). În al doilea rând, o asemenea putere bugetară ar putea conduce la punerea în comun a datoriei. În acest domeniu, cunoaşteţi poziţia Guvernului german, şi anume că o asemenea mutualizare a datoriilor iese din dicuţie", a declarat acest purtător de cuvânt.
"Cancelarul (Angele Merkel) spune de la începutul crizei că avem nevoie de o mai bună coordonare a politicilor economice ale ţărilor din zona euro, pentru a atinge obiective identificate de Franţa şi Germania în vederea unei ameliorări a competitivităţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert, calificând pledoaria lui Hollande în favoarea Europei ca "interesantă" şi "meritând reflecţia".
Dar, în privinţa unei mai mari integrări politice, a adăugat el, "este important să cooperăm mai întâi la primii paşi, şi anume să ne punem de acord asupra condiţiilor unei mai bune competitivităţi. În acest sens, summitul UE din iunie reprezintă următoarea oportunitate de dialog. Sperăm şi vom vedea dacă vom reuşi atunci să avansăm", a declarat el.
Unii observatori au insistat asupra unor tensiuni, în ultimele săptămâni, între Paris şi Berlin, care nu reuşesc să ajungă la un acord asupra unei strategii economice comune în Europa, francezii criticând excesul de austeritate care blochează, în opinia lor, relansarea creşterii economice, în contextul în care germanii rămân fermi în privinţa austerităţii bugetare şi reformării sectorului competitivităţii.
Săptămânalul Der Spiegel scrie în ediţia din acest weekend că nu va exista o declaraţie comună franco-germană pentru consolidarea uniunii economice şi monetare până la summitul european din iunie, contrar promisiunii făcute în ianuarie de Angela Merkel şi François Hollande, din cauza tensiunilor între Paris şi Berlin.
Această informaţie "nu este adevărată", a declarat vineri Steibert. "Cooperăm cu partenerii francezi în mod strâns şi în deplină încredere asupra acestor probleme", a spus el. 
"Nu putem  să spunem astăzi că nu va exista un document comun, cooperăm în continuare", a apreciat un diplomat francez contactat de AFP.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close