Antena 3 CNN Externe Guvernul nou format în Spania va avea patru mari probleme de rezolvat

Guvernul nou format în Spania va avea patru mari probleme de rezolvat

Guvernul nou format în Spania va avea patru mari probleme de rezolvat
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
20 Noi 2011   •   16:56
Guvernul spaniol care se va forma duminică, în urma alegerilor, se va confrunta cu patru mari probleme – şomaj, creştere economică, deficit bugetar şi băncile. Prima misiune a Executivului va fi să convingă pieţele financiare că are capacitatea să le rezolve, conform AFP.

Astfel, se încheie un proces nescris de înlocuire a tuturor guvernelor din ţările periferice din zona euro, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia şi Spania, conform analiştilor.

Spread-ul obligaţiunilor spaniole pe termen de 10 ani faţă de cele germane (considerate de referinţă), a depăşit pragul de cinci puncte procentuale şi nu este sigur că pieţele se vor calma după schimbarea guvernului de la Madrid.

„Analiştii aşteaptă ca guvernul să prezinte un proiect de buget pentru 2012 înainte de finele anului, chiar dacă nu va fi aprobat până în luna februarie”, a declarat Jose Abad, analist la o bancă.

„Prioritatea este să dea un mesaj de încredere pieţelor, un plan de măsuri economice care să dovedească faptul că Spania ia în serios problema datoriilor publice”, a spus Abad.

Banca Spaniei şi Comisia Europeană se îndoiesc de şansele de reuşită, în absenţa unor măsuri suplimentare.

„Prioritatea este reducerea deficitului bugetar, dureroasă în condiţiile în care în ţară sunt cinci milioane de şomeri”, a declarat Juan Carlos Martinez Lazaro, economist. Lazaro a evocat, astfel, o altă mare problemă a Spaniei – şomajul de 21,52%, record în rândul ţărilor industrializate.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close