Antena 3 CNN Externe Guvernul Olandei a demisionat după neînţelegerile din coaliţie pe tema retragerii trupelor din Afganistan

Guvernul Olandei a demisionat după neînţelegerile din coaliţie pe tema retragerii trupelor din Afganistan

Guvernul Olandei a demisionat după neînţelegerile din coaliţie pe tema retragerii trupelor din Afganistan
20 Feb 2010   •   17:11

Guvernul Olandei a demisionat. Premierul Jan Peter Balkenende a anunţat că decizia a venit în urma neînţelegerilor din coaliţie pe tema retragerii trupelor din Afganistan. Cei aproape 2.000 de soldaţi olandezi urmează să fie retraşi în august, dar NATO a solicitat prelungirea şederii lor, pe fondul ofensivei împotriva talibanilor.

Discuţiile din guvern au durat 16 ore, dar nu s-au terminat cu un consens.

"Doamnelor şi domnilor, vor oferi mai târziu, reginei, demisia miniştrilor şi secretarilor de stat din partidul laburist. Voi oferi, de asemenea, demisia şi celorlalţi miniştri. În calitate de preşedinte al acestui consiliu ministerial, am ajuns la concluzia că nu mai este posibilă o coaliţie între creştin democraţi, laburişti şi Uniunea Creştină", a anunţat primul ministru olandez.

Creştin-democraţii premierului Balkenende erau de acord să menţină un contingent militar redus în Afganistan, dar partenerii de coaliţie laburişti au respins ideea.

"A fost obstrucţionată atenţia cuvenită oamenilor noştri din Afganistan dar şi relaţia cu partenerii NATO", a mai spus premierul.

Olanda va trebui astfel să organizeze alegeri legislative, cu un an înainte de termenul prevăzut pentru martie 2011.

Olanda are aproape 2.000 de militari staţionaţi în Afganistan din 2006, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate. Retragerea lor trebuie să înceapă în august şi să se încheie la sfârşitul anului, potrivit unei decizii adoptate în 2007 de Guvern.

Antena 3



×
Subiecte în articol: Olanda guvern demisie
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close