Antena 3 CNN Externe Guvernul Olandei DEMISIONEAZĂ. Negocierile privind reducerea deficitului public au eşuat

Guvernul Olandei DEMISIONEAZĂ. Negocierile privind reducerea deficitului public au eşuat

Guvernul Olandei DEMISIONEAZĂ. Negocierile privind reducerea deficitului public au eşuat
Sursa foto: Foto: HH/Peter Hilz
23 Apr 2012   •   14:31

Premierul olandez Mark Rutte va prezenta demisia Guvernului său minoritar de centru-dreapta după eşecul negocierilor privind reducerea deficitului public cu aliatul său din Parlament, partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, a anunţat luni agenţia de presă olandeză ANP, citată de AFP.

Premierul se va întâlni cu regina Beatrix, şeful statului, la ora 14.00 (15.00 ora României), la Haga, pentru a o informa despre "situaţia politică actuală".
   
Negocierile cu privire la reducerea deficitului public, declanşate la 5 martie, au eşuat sâmbătă.

Wilders a părăsit masa negocierilor, rupând acordul de susţinere care lega Partidul Libertăţii (PVV) de Guvernul minoritar, pus în aplicare din octombrie 2010.
   
Alegerile legislative anticipate par "evidente", aprecia sâmbătă după-amiaza Rutte, care a convocat pentru luni dimineaţa un Consiliu al Miniştrilor extraordinar.
   
Negocierile între partidul liberal (VVD) al lui Rutte, creştin-democraţii din CDA şi PVV-ul lui Wilders ar fi trebuit să permită realizarea unor economii în valoare de 16 miliarde pentru 2013, în vederea respectării normelor zonei euro în materie de deficit public. Însă Wilders a refuzat să aprobe măsurile, care, în opinia sa, ar fi scăzut prea mult puterea de cumpărare a olandezilor.
   
Partidul lui Wilders, eurosceptic şi islamofob, susţinea Guvernul în Parlament, unde i-a asigurat o majoritate de 76 de mandate, din cele 150 câte numără Camera inferioară, până la demisia, pe 21 martie, a unui deputat PVV, devenit independent.

×
Subiecte în articol: Olanda Haga
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close