Antena 3 CNN Externe Guvernul portughez introduce măsuri austere

Guvernul portughez introduce măsuri austere

Guvernul portughez introduce măsuri austere
Sursa foto: bani
09 Mar 2010   •   03:19

Guvernul portughez a anunţat că va reduce cheltuielile, va amâna investiţiile şi va vinde activele de stat pentru a repara finanţele ţării, la dor o sâptămână după ce Grecia, cu care împarte moneda euro, a luat măsuri similare.
Scopul este de a reduce deficitul public înapoi la 2.8 procente din PIB, până în 2013, sub limita de trei la sută a UE.
Anul trecut, deficitul a ajuns la 9.3 procente din PIB, de la 2,8 la sută în 2008, pe fondul pompării de bani în economie din cauza crizei economice.
Astfel, guvernul socialist portughez a anunţat îngheţarea salariilor funcţionarilor publici până în 2013, în termeni reali.
"Până în 2013, creşterile salariale ale funcţionarilor din sectorul public, îngheţate în 2009, vor rămâne inferioare inflaţiei", a anunţat ministrul de finanţe Fernando Teixeira dos Santos, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat programul de stabilitate şi creştere . În plus, doar un angajat va fi primit în locul a doi care pleacă.
Acesta va fi supus atenţiei Comisiei Europene, după consultări locale.
Salariile şi serviciile sociale reprezintă 75 procente din totalul cheltuielilor publice.
Teixeira dos Santos a reiterat că nu va creşte taxele până în 2013, cu excepţia celor ce câştigă peste 150.000 euro, care vor fi impozitaţi cu 45 procente.
Cheltuielile militare vor fi reduse cu 40 la sută, iar trenul de mare viteză Lisabona-Porto şi Porto-Vigo vor fi amânate cu doi ani- 2017, respectiv 2015.
Privatizările ar trebui să aducă alte şase miliarde euro.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close