Antena 3 CNN Externe Guvernul Spaniei a aprobat măsuri de austeritate bugetară totalizând peste 27 miliarde de euro

Guvernul Spaniei a aprobat măsuri de austeritate bugetară totalizând peste 27 miliarde de euro

Guvernul Spaniei a aprobat măsuri de austeritate bugetară totalizând peste 27 miliarde de euro
Sursa foto: Foto: thinkprogress.org
30 Mar 2012   •   17:33

Proiectul de buget pentru anul 2012, în care sunt prevăzute reduceri de cheltuieli şi venituri noi însumând peste 27 de miliarde de euro, inclusiv prin îngheţarea salariilor angajaţilor publici şi diminuarea bugetelor ministerelor în medie cu 16,9%, a fost aprobat vineri de Guvernul din Spania, informează AFP.
   
"Ne confruntăm cu o situaţie extremă, iar prima noastră obligaţie este să stabilizăm finanţele publice", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului, după încheierea unei şedinţe de Guvern.
   
Spania s-a angajat faţă de liderii europeni să coboare deficitul bugetar de la 8,51% anul trecut la 5,3%.
   
Această ţintă nu va fi atinsă "cu orice preţ", a afirmat purtătorul de cuvânt, subliniind necesitatea de "a-i susţine pe cei ce au nevoie de ajutor şi de a nu bloca înfiinţarea de locuri de muncă şi creşterea economică".

Şomajul din Spania se situează la circa 23%.
   
Guvernul a decis să nu reducă pensiile şi să nu scadă salariile angajaţilor publici, acestea urmând să fie menţinute la nivelul actual. De asemenea, vor fi îngheţate ajutoarele de şomaj şi cheltuielile sociale.
  
Majoritatea analiştilor estimau că Spania are nevoie de reduceri de cheltuieli şi creşteri de venituri echivalente cu 50 de miliarde de euro, luând în calcul recesiunea prognozată pentru acest an la 1,7%.
     
Guvernul de la Madrid a adoptat şi în decembrie un pachet de măsuri de austeritate de 15 miliarde de euro, incluzând creşteri de taxe şi scăderea cheltuielilor.

×
Subiecte în articol: Spania somaj deficit bugetar
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close