Antena 3 CNN Externe Guvernul ungar premiază extremiştii de dreapta

Guvernul ungar premiază extremiştii de dreapta

Guvernul ungar premiază extremiştii de dreapta
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
17 Mar 2013   •   16:20

Guvernul ungar condus de premierul conservator Viktor Orban a decernat, de Ziua Naţională, pe 15 martie, o serie de distincţii unor personalităţi ce îşi afirmă în mod deschis apartenenţa la extrema dreaptă, scrie presa locală în acest weekend, relatează AFP.
   
Ferenc Szaniszlo, un jurnalist de la postul Echo TV, un apropiat al partidului conservator Fidesz condus de Viktor Orban, a primit Premiul Tancsics, una dintre cele mai înalte distincţii pentru jurnalism. El este cunoscut pentru dezvoltarea unor teze antisemite şi împotriva romilor. Jurnalistul a fost sancţionat de Autoritatea pentru supravegherea presei, în 2011, pentru compararea romilor cu nişte "maimuţe".
   
Ministrul ungar pentru Resurse Umane Zoltan Balog a apreciat că acordarea acestei distincţii este "regretabilă", adăugând că nu este la curent cu declaraţiile antisemite ale lui Ferenc Szaniszlo. Ministrul a precizat că nu există nicio posibilitate juridică de anulare a premiului acordat.
   
În semn de protest, aproximativ zece jurnalişti care au primit acest premiu în trecut l-au înapoiat autorităţilor.
   
Premierul ungar l-a decorat cu Ordinul Meritului pe un arheolog, Kornel Bakay, de asemenea cunoscut pentru susţinerea unor teze antisemite. El îi acuză pe evrei că au organizat comerţul cu sclavi în Evul Mediu.
   
De asemenea, Janos Petras, cântăreţul grupului de muzică rock "Karpatia", a primit Steaua de Aur a Meritului. Versurile cântecelor acestui grup, apropiat de partidul de extremă dreapta Jobbik, îndeamnă la o modificare a frontierelor Ungariei. Acest grup a particpat la marşul Gărzii Ungare, o organizaţie paramilitară scoasă în afara legii.
   
În opinia opozanţilor lui Orban, acordarea acestor premii reprezintă tot atâtea semnale adresate Jobbik şi extremei drepte ungare. Jobbik a obţinut aproape 17% din voturile exprimate la ultimele alegeri legislative, în aprilie 2010, şi are aproximativ 40 de deputaţi în Parlamentul ungar.
   
Potrivit ultimei anchete a Institutului de sondare a opiniei Median, realizată în februarie, Jobbik este creditat cu 19% în intenţiile de vot, clasându-se pe a doua poziţie, după Fidesz (41%). Opoziţia democratică, divizată, însumează 32% din intenţii, şi anume socialiştii 17%, iar Alianţa electorală Împreună 2014 a fostului premier de centru-stânga Gordon Bajnai 15%.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close