Antena 3 CNN Externe Guvernul Ungariei va prelua datorii de peste 2,8 miliarde dolari ale autorităţilor locale

Guvernul Ungariei va prelua datorii de peste 2,8 miliarde dolari ale autorităţilor locale

Guvernul Ungariei va prelua datorii de peste 2,8 miliarde dolari ale autorităţilor locale
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
28 Oct 2012   •   14:00

Guvernul Ungariei va prelua datorii de peste 612 miliarde de forinţi (2,8 miliarde dolari) ale autorităţilor locale, pentru a reduce presiunea financiară suportată de municipalităţi şi a evita blocarea activităţilor acestora, transmite Bloomberg.
   
Suma este echivalentă cu circa 40% din datoriile autorităţilor locale, potrivit premierului Viktor Orban.
   
"Am început un război cu datoriile din primul moment al guvernării noastre, iar acum a venit timpul să deschidem un nou front şi să salvăm satele şi oraşele", a spus Orban într-o conferinţă la Budapesta.
   
Orban a arătat că Guvernul va prelua integral datoriile primăriilor a 1.700 de localităţi care au până la 5.000 de locuitori, în valoare de 97,3 miliarde de forinţi (445 milioane dolari). Executivul va prelua totodată o parte din datoriile unor oraşe mai mari, totalizând 515 miliarde de forinţi (2,36 miliarde dolari).
   
Primăriile din Ungaria au dificultăţi să îşi ramburseze datoriile, majoritatea în franci elveţieni, după ce forintul s-a depreciat, iar o perioadă de graţie pentru returnarea principalului obligaţiunilor a expirat în 2011.
   
Municipalităţile s-au împrumutat tot mai mult în valută, din 2007, după ce Guvernul a restrâns finanţarea pentru a reduce deficitul bugetar.
   
Forintul s-a depreciat cu 59% faţă de francul elveţian, de la jumătatea anului 2008, când au fost emise majoritatea obligaţiunilor denominate în franci elveţieni.

×
Subiecte în articol: Ungaria guvern datorii economie obligatiuni
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close