Antena 3 CNN Externe Haitienii care au supravieţuit seismului se calcă în picioare pentru un sac de orez

Haitienii care au supravieţuit seismului se calcă în picioare pentru un sac de orez

Haitienii care au supravieţuit seismului se calcă în picioare pentru un sac de orez
22 Ian 2010   •   23:24

Răbdarea haitienilor a ajuns la final. Mult promisele ajutoare internaţionale ajung foarte greu la oamenii care au ajuns să se calce în picioare pentru un sac cu orez sau orice hrană. Disperaţi, supravieţuitorii seismului îşi riscă uneori şi viaţa pentru a-şi potoli foamea.

?Haos? este cuvântul care caracterizează cel mai bine atmosfera din Capitala haitiană Port-au-Prince unde lipsa hranei îi împinge pe supravieţuitori la gesturi disperate.

Pentru a calma mulţimile dezlănţuite, poliţiştii recurg de cele mai multe ori la focuri de avertisment. Uneori însă gloanţele nu sunt trase numai în aer. Doi oameni au fost împuşcaţi în portul din capitala haitiană în timp ce încercau să fure mâncare.

Autorităţile americane au anunţat deschiderea a trei noi aeroporturi în Haiti şi Republica Dominicană pentru a putea prelua volumul mare de ajutoare. Între timp, s-au găsit soluţii de compromis.

Containerele cu mâncare şi medicamente sunt paraşutate de la mică altitudine direct în regiunile în care sunt instalate taberele cu refugiaţi.

În tot acest timp, echipele de salvare continuă să caute supravieţuitori printre mormanele de dărâmături. Cazurile în care mai găsesc viaţă printre ruine sunt însă tot mai rare. De cele mai multe ori căutările nu au finalul dorit.

?Am încercat să facem gălăgie dar nu am mai primit niciun răspuns. De dimineaţă, câinii echipelor din Costa Rica ne-au indicat un loc. Acolo am găsit patru cadavre?, povesteşte Joe Figueroa, unul dintre salvatori.

Guverne, asociaţii umanitare şi cetăţeni mai mult sau mai puţin înstăriţi din toată lumea se întrec în colectarea de fonduri. În Olanda, populaţia a donat peste 40 milioane de euro în cursul unei emisiuni-maraton la care au luat parte mai multe posturi de radio şi televiziune. Iar în Statele Unite, celebrul actor George Clooney va fi gazda unui alt teledon.

?În primul rând, facem acest lucru pentru a strânge mulţi bani. Ajutoarele ajung greu în astfel de situaţii iar oamenii mor din această cauză?, a spus Clooney.

Observator

×
Subiecte în articol: haiti cutremur
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close