Antena 3 CNN Externe Hamas: Americanii doresc să stabilească un contact, dar nu în mod deschis

Hamas: Americanii doresc să stabilească un contact, dar nu în mod deschis

Hamas: Americanii doresc să stabilească un contact, dar nu în mod deschis
Sursa foto: khaled meshal
31 Mai 2010   •   22:01

Statele Unite trimit o succesiune de ambasadori pentru a angaja discuţii cu Hamas, dar nu au curajul să discute deschis cu mişcarea islamistă, declara liderul său, Khaled Meshal, într-un interviu pentru Guardian.
Meshal l-a lăudat pe liderul rus Dmitri Medvedev pentru că l-a întâlnit la Damasc şi pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, pentru că a fost gazdă.
Acesta i-a spus lui Medvedev că şi SUA discută cu el.
"I-am mulţumit pentru întâlnire şi i-am spus că americanii ne contactează, dar nu sunt destul de curajoşi să o facă deschis," arăta Meshal. " Sunt încrezător că în viitorul apropiat, toată lumea va înţelege că ei trebuie să ajungă la un acord cu Hamas."
Afirmaţia că SUA discută cu un grup pe care l-a catalogat ca terorist va deranja pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.
După patru ani de blocadă israeliană a Gazei, afirmaţiile ar putea fi semnul că apar fisuri în consensul occidental că Hamas ar trebui izolat.
Rusia este membră a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, ce cere recunoaşterea statului Israel ca precondiţie la masa negocierilor.
Hamas susţine că recunoaşterea Israelului a fost una din cele mai mari greşeli ale conducerii Fatah, care a dus la 17 ani de negocieri fără rezultate. Meshal a prezis schimbarea condiţiilor impuse de Cvartet.
Liderul Hamas sublinia că mulţi oficiali occidentali recunosc că blocada asupra Gazei a eşuat şi a venit timpul încheierii. El consideră că aceasta este semnificaţia convoiuului de opt nave , din care patru nave de transport cu materiale de construcţii şi medicamente, şi un feribot turc, care se îndreaptă spre o confruntare cu marina israeliană în Gaza.
Meshal arăta că atacurile asupra Hezbollah din Liban în 2006, şi contra Hamas în Gaza în 2009, au lăsat ambele organizaţii mai puternice, politic şi militar.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: miscarea Hamas organizatie terorista
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close