Antena 3 CNN Externe Hamas critică Liga Arabă pentru susţinerea negocierilor cu Israel

Hamas critică Liga Arabă pentru susţinerea negocierilor cu Israel

Hamas critică Liga Arabă pentru susţinerea negocierilor cu Israel
Sursa foto: miscarea hamas
05 Mar 2010   •   03:53

Hamas a făcut apel la Liga Arabă să îşi revizuiască decizia de a sprijini reluarea negocierilor indirecte de pace israeliano-palestiniene, care au fost îngheţate timp de un an din cauza refuzului Israelului de a opri construcţia de colonii în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.
Miniştrii de externe ai Ligii Arabe au căzut de acord să spijine planul susţinut de SUA, în timpul unei întâlniri la Cairo, oferind preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas susţinere politică pentru a relua discuţiile.
"Ne aşteptam ca întâlnirea miniştrilor arabi de externe la Cairo să demonstreze o poziţie mai fermă... În schimb, decizia lor oferă auspiciile pentru reluarea discuţiilor pe fondul continuării intruziunii în capitala palestiniană (Ierusalim) şi 'iudeizarea' locaşurilor sale sfinte", declara
Ismail Haniyeh, premierul Hamas din Gaza .
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu anunţa săptămâna trecută că două locaşuri sfinte din teritoriile palestiniene şi cândva împărţite de evrei, creştini şi musulmani- Mormântul Rachelei din Bethlehem şi Peştera Patriarhilor - vor fi incluse într-o listă cu 150 de locaţii naţionale israeliene.
Iniţiativa, privită ca efort de a contra locaţiile exclusiv pentru utilizarea evreilor, a declanşat un val de proteste în lumea islamică.
Haniyeh a subliniat că Hamas nu va spirijini nici discuţiile indirecte, nici cele directe.
În schimb, guvernul israelian a lăudat decizia Ligii Arabe.
Negocierile de pace israeliano-palestiniene au fost oprite de la ofensiva israeliană din 2008 din Fâşia Gaza. Construcţiile din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, ambele ocupate de Israel după războiul din 1967, au fost principalul obstacol în reluare negocierilor.
Netanyahu a anunţat în noiembrie 2009 că va limita construcţiile în Cisiordania, dar nu şi în Ierusalimul de Est. De asemenea, arăta că va relua construcţiile în viitor.
Conform unui plan internaţional pentru pacea în Orientul Mijlociu, aceeptat de Israel, acesta este obligat să îngheţe activitatea de construcţii, să înlăture avanposturile construite din 2001 pe teritoriile palestiniene.
Antena3.ro

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close