Antena 3 CNN Externe Hamas interzice alegerile din Gaza

Hamas interzice alegerile din Gaza

Hamas interzice alegerile din Gaza
Sursa foto: alegeri gaza
29 Oct 2009   •   00:41

Hamas a anunţat miercuri că va interzice organizarea alegerilor în Fâşia Gaza, după ce preşedintele Mahmud Abbas a cerut un scrutin electoral în teritoriile palestiniene. Iniţiativa a provocat dubii legate de faptul dacă votul decretat de preşedintele palestinian va avea loc în ianuarie şi adânceşte şi mai mult divergenţele dintre partidul Fatah şi rivalii islamişti.

Ministerul de interne al Hamas a precizat că "va trage la răspundere pe oricine implicat în alegeri." Acesta "respinge organizarea alegerilor în Fâşia Gaza, deoarece au fost anunţate de cineva care nu are niciun drept de a face un asemenea anunţ şi pentru că nu a venit după un acord naţional".
Săptămâna trecută Abbas a cerut organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale pe 24 ianuarie, după ce Hamas a declinat să semneze un acord de reconciliere susţinut de Egipt şi parafat de Fatah .
Abbas a emis un decret pentru organizarea alegerilor în Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Gaza.
Hamas -- care a învins partidul Fatah al lui Abbas la ultimele alegeri parlamentare din ianuarie 2006, a respins decretul ca fiind un "pas ilegal şi neconstituţional ."
Abbas a fost ales pe 9 ianuarie 2005 pentru un mandat de patru ani. Autoritatea Palestiniană i-a extins mandatul pentru un an pentru ca alegerile parlamentare şi prezidenţiale să fie ţinute pe aceeaşi dată.
Hamas s-a opus extinderii mandatului pentru Abbas şi nu îl mai consideră preşedintele legitim al poporului palestinian.
Un sondaj recent de opinie arăta că circa 40 procente din palestinienii din Cisiordania şi Gaza ar vota cu Fatah, comparativ cu 18.7 procente pentru Hamas.

Antena3.ro

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close