Antena 3 CNN Externe Hamas: Ne apropiem de un acord pe termen lung cu Israel

Hamas: Ne apropiem de un acord pe termen lung cu Israel

Hamas: Ne apropiem de un acord pe termen lung cu Israel
Sursa foto: razboi gaza
10 Feb 2009   •   02:30

Israel şi Hamas au redus diferendele dintre ele şi se apropie de un armistiţiu pe termen lung referitor la Fâşia Gaza, care ar putea fi implementat în câteva zile, au declarat oficiali ai Hamas.
De altfel, negocierile mediate de Egipt la Cairo au crescut în intensitate înainte de alegerile de marţi din Israel. Liderul Hamas Osama al-Muzaini a declarat pentru Reuters că ?în câteva zile? ar putea fi anunţată o încetare a focului pentru 18 luni, dar nu a oferit alte detalii. În acelaşi timp, preşedintele egiptean Hosni Mubarak declara că armistiţiul ar putea fi demarat săptămâna viitoare.
Oficiali occidentali şi palestinieni arătau că diferenţele de opinie se reduc între Israel şi Hamas, inclusiv în privinţa stabilirii unei zone tampon de 300 de metri la graniţa dintre Gaza şi Israel, unde militanţii nu vor avea voie să intre.
Egipt a propus o etapizare a procesului, ce să înceapă cu o declaraţie despre încetarea focului, o înţelegere pentru schimbul de prizonieri, deschiderea graniţelor şi redeschiderea discuţiilor dintre fracţiuni palestiene.
În privinţa schimbului de prizonieri, oficialii celor două tabere au dat declaraţii confuze.
Hamas cerea eliberarea a 1400 de palestieni în schimbul lui Gilad Shalit, soldat israelian capturat în Gaza în 2006. Pe de altă parte, Israel nu pare dispus să elibereze mai mult de 1000 de prizonieri.
O altă problemă constă în deschiderea graniţelor şi ridicarea embargoului. Israel se opune importului de anumite produse deoarece ar putea fi folosite la fabricarea de rachete, fortificaţii sau materiale explozive - printre acestea anumite feluri de fier şi oţel, dar şi chimicale folosite în agricultură.
Antena3.ro

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close