Antena 3 CNN Externe Hamas propune un armistiţiu pe un an, Israel- un an şi jumătate

Hamas propune un armistiţiu pe un an, Israel- un an şi jumătate

Hamas propune un armistiţiu pe un an, Israel- un an şi jumătate
Sursa foto: gaza pace
26 Ian 2009   •   09:32

Oficialii Hamas din Cairo au propus un armistiţiu de un an cu Israel şi deschiderea graniţelor spre Fâşia Gaza în cea mai recentă rundă de negocieri pentru construirea unui armistiţiu de încetare a focului în regiune.
Reprezentantul Hamas Ayman Taha a declarat reporterilor din Cairo că delegaţia sa a fost informată de egipteni despre propunerea israelienilor pentru un armistiţiu de un şi jumătate şi deschiderea parţială a graniţei, propunere pe care au respins-o.
În schimb, ei au făcut propunerea ce viza un an de încetare a ostilităţilor şi deschiderea totală a graniţelor.
Israel şi Hamas sunt în discuţii indirecte pentru încetarea focului după asaltul de 22 de zile al armatei israeliene ca urmare a atacului cu rachete al mişcării Gaza. Discuţiile cu serviciile de informaţii egiptene au avut ca punct central natura şi durata armistiţiului, un sistem de monitorizare a graniţei şi modul de realizare a reconstrucţiei, arăta Taha.
Chestiunea graniţelor este esenţială pentru păstrarea armistiţiului, iar SUA şi Egipt încearcă să găsească o modalitate prin care să se asigure că Hamas nu mai face trafic cu arme.
Taha a declarat că mişcarea sa este deschisă pentru instalarea unor observatori turci ca parte a sistemului de monitorizare, pe lângă europeni, prevăzuţi în acordul din 2005.
Acordul, sprijinit de Egipt şi Israel, mai prevede că graniţa este controlată de membri ai gardei lui Mahmoud Abbas. Hamas, însă, i-a alungat pe soldaţii lui Abbas în 2007, ceea ce a dus la divizarea politică a Palestinei în Gaza controlată de Hamas şi West Bank, controlată de Autoritatea palestiniană a lui Abbas.
Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close