Antena 3 CNN Externe Hamas şi Israel, acuzate că împiedică reconstrucţia Gaza

Hamas şi Israel, acuzate că împiedică reconstrucţia Gaza

Hamas şi Israel, acuzate că împiedică reconstrucţia Gaza
Sursa foto: gaza razboi
05 Feb 2009   •   02:41

ONU acuză Hamas că a deturnat ajutorul din unul din depozitele sale din Gaza, iar Uniunea Europeană s-a plâns că Israelul obstrucţionează intrarea de ajutotoare umanitare, ceea ce aruncă o umbră de îndoială asupra reconstrucţiei postbelice în regiune.
Cu o săptămâna înainte de alegerile din Israel, forţele acestui stat şi Hamas nu au mai tras focuri de armă la graniţă, ceea ce a dat totuşi oarecare speranţa pentru fragilul acord mediat de Egipt.
Cu toate acestea, lupta pentru putere în teritoriile palestiniene a luat o întorsătură îngrjorătoare, după cum apreciază Occidentul. Fracţiunile palestinene rivale au început o luptă pentru cine să facă reconstrucţia zonei afectate de războiul de 22 de zile.
Pentru prima dată de la intrarea armistiţiulu în vigoare, pe 18 ianuarie, United Nations Relief and Works Agency (UNRWA)- organizaţia umanitară a ONU a declarat că poliţiştii Hamas au ?capturat? 400 de pachete cu mâncare şi 3500 de pături destinate unui număr de 500 de familii aflate într-o tabără de refugiaţi.
Pe de altă ministrul Sănătăţii din partea Hamas, Ahmed al-Kurd, a negat acuzaţiile UNRWA, apreciind că aceasta nu este neutră şi transparentă.
Săptămâna trecută agenţia internaţională şi-a extins numărul de angajaţi cu persoane din cadrul Autorităţii Palestiniene, rivali Hamas. De altfel, guvernul lui Mahmoud Abbas a anunţat miercuri un program de reconstrucţie a Gaza de 600 milioane de dolari.
SUA şi UE doresc ca reconstrucţia Fâşiei Gaza să fie responsabilitatea lui Abbas, care sprijină discuţiile de pace cu Israel.
Cu toate acestea este încă neclar când şi cum se va defăşura procesul de reconstrucţie, dacă se are în vedere atât opoziţia Hamas, cât şi rezistenţa Israelului de împiedica livrarea unor materiale precum oţelul sau cimentul, despre care consideră că au un potenţial militar.
Restricţiile Israelului au provocat mânia UE, care s-a plâns de ?obstacole? în livrări. Într-o scrisoare trimisă ministrului israelian de Externe, Tzipi Livini, se arată: ?Guvernul dvs ne-a dat asigurări privind accesul ajutorului umanitar şi al muncitorilor în Fâşia Gaza. De atunci nu am văzut nicio asemenea îmbunătăţire?, acuză Uniunea Europeană.
Antena3.ro

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close