Antena 3 CNN Externe Hamas şi Israel se apropie de un armistiţiu, cu ajutorul Egiptului

Hamas şi Israel se apropie de un armistiţiu, cu ajutorul Egiptului

Hamas şi Israel se apropie de un armistiţiu, cu ajutorul Egiptului
Sursa foto: conflict fasia gaza
15 Ian 2009   •   04:05

Mişcarea palestiniană Hamas a prezentat mediatorilor egipteni o ?viziune detaliată? despre cum să desfăşoare iniţiativa de armistiţiu propusă de Cairo, iar acum aşteaptă părerea Israelului.
Grupul islamist a declarat că nu are obiecţii la iniţitiva egipteană de oprire a conflictului demarat în urmă cu 19 zile.
Între timp, pe când se face pregătiri de pace, numărul morţilor în rândul palestinienilor a trecut de 1000.
Oricum Hamas a recunoscut că a oferit Egiptului părerea sa despre cum să se defăşoare părţile esenţiale ale încetării focului, inclusiv că Israelul va ridica blocada asupra Gazei.
?Mişcarea a prezentat o viziune detaliată liderilor egipteni pentru ca Egiptul să poată continua să îşi urmeze iniţiativa de încheiere a agresiunii şi să elimine nedreptatea pentru poporul nostru din Fâşia Gaza. Conducerea egipteană va discuta părerile noastre cu agresorul pentru a ajunge la obiectivele pe care le vrem. În această perioadă noi vom monitoriza?, declara Salah al-Bardawil, citat de Reuters.
Oficialii israelieni sunt aşteptaţi joi la Cairo pentru discuţii cu partea egipteană.
Propunerea egipteană vizează o încetare temporară a focului, urmată de un armistiţiu pe termen lung şi redeschiderea punctelor de graniţă din Gaza în prezenţa oficialilor Autorităţii Palestiniene, condusă de Mahmoud Abbas.
Oficialii Hamas mai apreciau că grupul nu are nicio problemă cu prezenţa unor monitori europeni sau turci la graniţele Gazei, care să verifice traficul de arme, dar şi-au exprimat rezervele în legătură cu disponibilitatea Israelului de a respecta acest aspect. Hamas se teme că vor controla deplasarea unei forţe internaţionale de monitorizare, afirmând că graniţia este închisă, aşa cum a făcut anterior din motive de securitate.
Oficialii egipteni şi-au exprimat optimismul în legătură cu posibilitatea ajungerii la un acord, pe măsură ce se discută cu Hamas şi, în paralel, cu partea israeliană, arăta un purtător de cuvânt al ministerul egiptean de externe.
Antena3.ro

×
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close