Antena 3 CNN Externe Hamid Karzai: "Talibanii colaborează cu americanii pentru a destabiliza Afganistanul"

Hamid Karzai: "Talibanii colaborează cu americanii pentru a destabiliza Afganistanul"

Hamid Karzai: "Talibanii colaborează cu americanii pentru a destabiliza Afganistanul"
11 Mar 2013   •   16:03

Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, a declarat că oficialii americani "colaborează" cu talibanii pentru a destabiliza ţara şi pentru a justifica necesitatea prezenţei forţelor militare străine, pe teritoriul afgan, transmite AP.

Karzai a adăugat că deţine informaţii care sugerează că discuţiile dintre "talibani, americani, europenii implicaţi în Afganistan şi ţările din Golful Persic" sunt în plină desfăşurare".

Liderul de la Kabul a comentat şi ultimele atentate revendicate de talibani (n.r. 17 persoane au murit sâmbătă la Kabul şi Khost): "Acele bombe...nu au reprezentat o mişare de forţă împotriva Americii. Ele au fost în slujba Americii. Atentatele fac parte din sloganul lor, al americanilor şi ne avertizează că dacă ei vor pleca, talibanii vor veni peste noi", a spus Karzai.
"Atacurile arată clar că talibanii îşi doresc în continuare prezenţa trupelor străine şi nu vor ca acestea să plece din Afganistan", a continuat preşedintele.

În prezent, SUA menţine 66.000 de soldaţi în Afganistan, faţă de 100.000, câţi erau prezenţi în 2010. Recent, administraţia de la Washington a anunţat că până la sfârşitul anului 2014, numărul trupelor americane se ve diminua treptat, până la 33.000 de militari.

De la începutul războiului din Afganisan, în 2001, 3261 de militari străini au murit pe acest front.

România are în acest moment, în Afganistan, aproape 1800 de cadre militare. Jertfa pe care armata noastră a suportat-o este însemnată: 22 de soldaţi români şi-au pierdut viaţa şi alte câteva sute au fost răniţi şi au rămas cu sechele pentru totdeauna.

×
Subiecte în articol: Hamid Karzai talibani
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close