Antena 3 CNN Externe Harta Africii se înroşeşte. Peste 1 milion de chinezi pe Continentul Negru

Harta Africii se înroşeşte. Peste 1 milion de chinezi pe Continentul Negru

Harta Africii se înroşeşte. Peste 1 milion de chinezi pe Continentul Negru
Sursa foto: Africa
08 Oct 2009   •   15:39

Harta Africii este pe cale să se înroşească. Mai mult de 1 milion de muncitori şi oameni de afaceri chinezi au populat continentul african în căutare de oportunităţi de afaceri. Expansiunea chineză în Africa a început în anul 2006, imediat după summitul Africa-China de la Beijing. În timp ce occidentalii se retrag de pe Continentul Negru, fiind descurajaţi de corupţia africană, de sărăcie şi epidemii, China a luat cu asalt Africa, relatează wyborcza.pl.

În ultimii trei ani, liderul chinez Hu Jintao a făcut 15 vizite pe continentul african, iar exemplul i-a fost urmat de diplomaţi şi concernele petroliere. Schimburile economice dintre chinezi şi statele africane au depăşit 100 de miliarde de dolari.

?Dumnezeu să-i binecuvânteze pe chinezi" , spune un diplomat american de rang înalt din capitala statului congo, Brazzaville. "Le construiesc drumuri şi poduri şi, sincer vorbind, noi nu suntem în stare de acest lucru. Nu putem decât să-i învăţăm să vorbească engleza şi să ducem acolo puţină tehnologie de-a noastră".

Chinezi, însă, nu sunt preocupaţi de problemele de ideologie sau de sistemele de valori. Pe ei îi interesează comerţul şi fac afaceri chiar şi cu regimuri ca cel din Sudan, boicotat de Occident pentru epurări etnice la Darfur, unde a murit peste 250.000 de oameni.

China are rezerve valutare uriaşe pe care încearcă să le schimbe pe materii prime, de care au nevoie pentru propria lor economie.

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect, accesaţi www.badin.ro.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: China africa afaceri
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close