Antena 3 CNN Externe Hassan Rohani: Iranul îşi va apăra „cu fermitate drepturile nucleare"

Hassan Rohani: Iranul îşi va apăra „cu fermitate drepturile nucleare"

Hassan Rohani: Iranul îşi va apăra „cu fermitate drepturile nucleare"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    20 Noi 2013   •   12:13

Preşedintele Hassan Rohani l-a atenţionat pe premierul britanic David Cameron că Iranul „îşi va apăra cu fermitate drepturile nucleare” şi va refuza „orice discriminare” din acest punct de vedere, informează AFP, citată de Mediafax.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conversaţii telefonice între cei doi lideri, prima dintre un preşedinte iranian şi un premier britanic din ultimii zece ani.

Discuţia dintre Rohani şi Cameron a avut loc în în contextul în care negocierile între Teheran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) privind controversatul program nuclear iranian urmează să fie reluate miercuri la Geneva.

„Tot aşa cum Iranul este hotărât ca activităţile sale nucleare să fie paşnice, el îşi va apăra cu fermitate drepturile nucleare. Nu vom accepta nicio discriminare în acest domeniu”, i-a spus Rohani lui Cameron, în timpul convorbirii telefonice, al cărei conţinut a fost prezentat miercuri de agenţia Irna.

„Limbajul respectului este necesar să îl înlocuiască pe cel al ameninţării şi sancţiunilor”, a adăugat Rohani, referindu-se la sancţiunile internaţionale care afectează economia iraniană.

De asemenea, Hassan Rohani a purtat o discuţie telefonică şi cu preşedintele chinez, Xi Jinping, în care a susţinut că Iranul „vrea un acord care să îi apere drepturile şi prin care va arăta că programul său nuclear este total paşnic”.

Rohani a cerut Chinei „să acţioneze împotriva solicitărilor excesive ale anumitor ţări”, referindu-se la Franţa, care a obţinut la ultima reuniune, la începutul lui noiembrie, o înăsprire a acordului pregătit de Iran şi Statele Unite.

Discursul preşedintelui a fost preluat şi de şeful Parlamentului iranian, Ali Larijani, care a declarat în faţa deputaţilor că teheranul este hotărât să-şi „apere toate drepturile nucleare fără rabat”.

Iranul afirmă că, potrivit Tratatului de Neproliferare (TNP), are dreptul să aibă un program nuclear civil şi să îmbogăţească uraniu.

„Încercăm să obţinem un acord, dar acest lucru va depinde de nivelul până la care este pregătit Grupul 5+1 să respecte drepturile Iranului”, a afirmat ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, la plecarea spre Geneva.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close