Antena 3 CNN Externe Hawaii: Cursuri şcolare doar patru zile pe săptămână, pentru reducerea costurilor

Hawaii: Cursuri şcolare doar patru zile pe săptămână, pentru reducerea costurilor

Hawaii: Cursuri şcolare doar patru zile pe săptămână, pentru reducerea costurilor
Sursa foto: school bus
22 Oct 2009   •   12:25

Mii de părinţi din Hawaii se străduiesc să facă ultimele aranjamente înainte de ziua de vineri, când toate şcolile publice din acest stat vor fi închise, într-o încercare de a reduce costurile.
Toate cele 256 şcoli publice vor fi închise în ceea ce va fi prima vineri liberă din alte 17, ce va reduce la reducerea dramatică a timpului de şcolarizare pentru 171.000 copii. Reducerea săptămânii de şcoală de la cinci la patru zile va dura pentru cel puţin următorii doi ani.
Concediile impuse sunt cele mai draconice măsuri luate în SUA, unde recesiunea a forţat multe state să reduce serviciile publice. Cel puţin 25 de state şi-au trimis profesorii în zile libere neplătite, dar majoritatea au picat de sărbători, în loc de zile efective de şcoală.
Reducerile din Hawaii sunt cele mai dure, deoarece spre deosebore de alte regiuni din SUA, întreg bugetul pentru educaţie este plătiti de stat, care are deja un deficit de un miliard dolari.
Majoritatea celor 13.000 profesori au aprobat măsura, deşi aceasta presupune o reducere cu 8 procente a salariilor.
Oricum prima zi liberă va fi cu siguranţă întâmpinată cu protestele părinţilor furioşi pe un stat care deja esta la capătul clasamentului privind şcolarizarea în SUA. Timpul de şcoală în Hawaiian este cel mai scurt, iar reducerile vor duce numărul zilelor de şcolarizare la 163, faţă de media de 180 în SUA.
Paradoxul este că reducerea săptămânii de şcoală vine în momentul în care preşedintele american a promis o creştere a timpului pe care copiii americani îl petrec în şcoală, deoarece ?provocările noului secol cer mai mult timp în clasă".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: hawaii criza economica
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close