Antena 3 CNN Externe Hillary Clinton reafirmă sprijinul SUA pentru Israel, în pofida tensiunilor

Hillary Clinton reafirmă sprijinul SUA pentru Israel, în pofida tensiunilor

Hillary Clinton reafirmă sprijinul SUA pentru Israel, în pofida tensiunilor
Sursa foto: hillary clinton
17 Mar 2010   •   09:21

Secretarul american de stat State Hillary Clinton a respins ideile că relaţiile dintre SUA şi Israel ar fi în criză, pe fondul disputelor legate de coloniile evreieşti din Ierusalimul de Est.
Ea arăta că cele două state au o "legătură apropiată, de nezdruncinat", dar a subliniat că SUA doreşte ca atât Israel, cât şi palestinienii să îşi demonstreze angajamentul pentru pace.
Anterior, trimisul special american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, şi-a anulat vizita planificată în Israel. Tensiunile din Ierusalim au dus, marţi la ciocniri violente între palestinieni şi poliţie, soldate cu 60 de arestări şi rănirea mai multor persoane.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut reţinere din partea ambelor părţi şi a reiterat că statutul oficial al Ierusalimul ar trebui decis prin negociere.
Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Oren, declara, luni, pentru presa israeliană că relaţiile cu SUA sunt la cel mai scăzut nivel din 1975. Întrebată despre această afirmaţie, Clinton arăta că nu crede acest lucru. Acesta a subliniat că Washington are un "angajament absolut pentru securitatea Israelului".
Totuşi, ea a adăugat că SUA nu este întotdeauna de acord cu aliaţii săi internaţionali, adăugând că a exprimat ?dezaprobarea şi dezamăgirea? faţă de Israel.
Săptămâna trecută, Clinton a calificat anunţul privind noile aşezări în colonii ca fiind o "insultă" la adresa SUA.
Mitchell avea marţi o întâlnire cu preşedintele israelian Shimon Peres, dar vizita a anulată pe o perioadă nedeterminată. Departamentul american de stat arăta că oficialul nu se va întâlni cu liderii israelieni şi palestinieni înainte de o întâlnire a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, vineri la Moscova.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close