Antena 3 CNN Externe Hillary Clinton s-a deplasat în Arctica, pentru a examina efectele încălzirii globale

Hillary Clinton s-a deplasat în Arctica, pentru a examina efectele încălzirii globale

Hillary Clinton s-a deplasat în Arctica, pentru a examina efectele încălzirii globale
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
03 Iun 2012   •   13:50

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, s-a deplasat sâmbătă în Arctica, pentru a examina efectele încălzirii climatice, care alimentează rivalităţile între mai multe state pentru vastele rezerve petroliere din regiune, relatează AFP.
   
Adresându-se presei la Tromsoe (Norvegia), după ce a parcurs coasta arctică la bordul unei nave de cercetare norvegiene, în compania unor oameni de ştiinţă şi oficiali guvernamentali, Clinton a declarat: "Numeroase predicţii pe tema încălzirii în Arctica sunt depăşite de datele reale".
   
"Nu a fost neapărat surprinzător, dar a fost instructiv", a precizat ea.
   
Experţii estimează la 900.000 de miliarde de dolari valoarea rezervelor din Arctica numai în petrol, fără a lua în calcul gazele naturale şi mineralele.
   
Aceste rezerve, dacă devin exploatabile, suscită concurenţa a cinci ţări riverane: Rusia, Canada, Norvegia, Danemarca şi Statele Unite.
   
Încălzirea globală descoperă în fecare an în Arctica circa 46.000 de kilometri pătraţi care erau anterior acoperiţi de gheaţă. Această evoluţie deschide perspective importante pentru prospecţia petrolieră, dar şi pentru dezvoltarea viitorului comerţ maritim Est-Vest pe o rută din Nord, mai directă decât altele.
   
Statele Unite vor ca schimbările produse în această regiune să fie în continuare gestionate de Consiliul Arcticii, care grupează ţările cele mai apropiate de Arctica. Dar alte ţări, precum China, sunt de asemenea atrase de posibilităţile petroliere, de gaze şi comerciale ale zonei.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close