Antena 3 CNN Externe Hipotermia controlată a pacienţilor permite efectuarea unor intervenţii chirurgicale dificile (VIDEO)

Hipotermia controlată a pacienţilor permite efectuarea unor intervenţii chirurgicale dificile (VIDEO)

Hipotermia controlată a pacienţilor permite efectuarea unor intervenţii chirurgicale dificile (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Antena 3
28 Sep 2010   •   15:03

Intervenţii chirurgicale foarte dificile, care pot salva vieţi omeneşti, au devenit posibile prin... congelarea temporară a pacienţilor. Un documentar BBC aminteşte că procedura a fost dezvoltată în urma unui accident în care o tânără a revenit la viaţă după ce a rămas, practic, îngheţată timp de trei ore.

Accidentul intrat în istoria medicinei s-a produs acum 11 ani, în munţii Norvegiei. Anna Bagenholme, pe atunci în vârstă de 29 de ani, s-a prăbuşit într-o crevasă îngheţată, în timp ce făcea schi cu câţiva prieteni.

Cu toate eforturile prietenilor săi, când Anna a ajuns la spital, inima i se oprise de mai bine de trei ore iar temperatura îi scăzuse sub 14 grade. Medicii nu şi-au pierdut speranţa: au încălzit lent corpul neînsufleţit şi până la urmă inima Annei a început din nou să bată.

Anna este persoana care a supravieţuit celui mai îndelungat stop cardiac din istorie. Cazul său a încurajat punerea la punct a unei proceduri revoluţionare: provocarea controlată a hipotermiei, până ce pacientul nu mai poate fi deosebit de un decedat.

Chirurgii pot atunci să facă operaţii, în mod normal, imposibile. Riscurile sunt uriaşe dar, adesea, nu există altă cale de a salva viaţa pacientului. Medicii care practică asemenea intervenţii mărturisesc că fiecare succes li se pare un nou miracol.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: interventie chirurgicala
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close