Antena 3 CNN Externe Hollande: UE a anulat summitul cu Rusia prevăzut în iunie

Hollande: UE a anulat summitul cu Rusia prevăzut în iunie

Hollande: UE a anulat summitul cu Rusia prevăzut în iunie
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
20 Mar 2014   •   17:26

UE a decis să anuleze summitul prevăzut în iunie cu Rusia, ca reacţie faţă de alipirea Crimeei de către Moscova, a anunţat joi preşedintele francez François Hollande, informează AFP.
  
"Există o suspendare a relaţiilor politice (...). Reuniunea UE-Rusia nu poate avea loc în acest condiţii", a declarat şeful statului francez la sosirea la summitul liderilor europeni, la Bruxelles.
   
În afară de sancţiuni individuale vizând oficiali ruşi şi ucraineni, UE "trebuie să pregătească" sancţiuni economice vizând Rusia, în cazul unei escaladări suplimentare, a adăugat el.
   
"Dacă Rusia acceptă să deschidă negocieri", dacă va exista o "dezescaladare", "atunci nu se va mai trece la alte sancţiuni; invers, dacă va exista o intensificare a unor revendicări ilegitime, operaţiuni ale unor trupe, ameninţări, atunci vor fi adoptate alte sancţiuni", a spus François Hollande.
   
Liderii europeni urmează să ia decizii cu privire la noi "sancţiuni individuale", a precizat preşedintele Franţei.
   
Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi dimineaţa că UE va extinde lista pe care se află, în prezent, 21 de nume ale unor ruşi şi ucraineni proruşi vizaţi de restricţii de călătorie şi blocarea averilor.
   
Ea a sugerat totodată că sunt posibile viitoare sancţiuni economice, în cazul unei escaladări.
   
Reuniţi până vineri la Bruxelles, liderii europeni urmează să semneze vineri, împreună cu premierul interimar ucrainean Arseni Iaţeniuk, partea politică a Acordului de Asociere UE-Ucraina.
 

×
Subiecte în articol: Rusia Angela Merkel
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close