Antena 3 CNN Externe Hog Kong organizează alegeri unde au voie să candideze doar ”patrioții” loiali Beijingului

Hog Kong organizează alegeri unde au voie să candideze doar ”patrioții” loiali Beijingului

Alegătorii din Hong Kong au mers duminică la vot pentru prima dată de când au fost impuse orașului o revizuire electorală și o lege amplă de securitate națională. Alegerile pentru Consiliul Legislativ – la care pot candida doar cei considerați de guvern „patrioți” – au fost criticate de unii activiști și de guvernele străine.

Hog Kong organizează alegeri unde au voie să candideze doar ”patrioții” loiali Beijingului
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    19 Dec 2021   •   12:08

Liderii guvernului din Hong Kong au îndemnat oamenii să voteze, spunând că sondajul este reprezentativ. Ei insistă că revizuirea, la fel ca legea de securitate impusă anul trecut, a fost necesară pentru a asigura stabilitatea după protestele prelungite care au zguduit centrul financiar asiatic în 2019.

Prezența la vot a fost în centrul dezbaterilor electorale, guvernul trimițând sâmbătă mesaje text cuprinzătoare locuitorilor din Hong Kong îndemnând oamenii să voteze, iar unii critici cerând oamenilor să stea departe, în semn de protest.

În Hong Kong este considerată o crimă să inciți pe cineva să nu voteze, sau să își anuleze votul.

Prezența la vot a fost mai mică decât la ultimele alegeri legislative din 2016, potrivit cifrelor guvernamentale.

După cinci ore de vot, cifrele oficiale au arătat că 14,3% din electorat a votat, în scădere de la 18,88% față de aceeași perioadă din urmă cu patru ani. Prezența anterioară la alegeri a fost de 58%, în timp ce cea de 43,6% din 2000 a fost cea mai scăzută de când Marea Britanie a readus orașul sub conducerea Chinei în 1997.

Secretarul șef John Lee, a îndemnat oamenii să se prezinte la vot, spunând că cei care nu vin sunt „trădători” care au vrut ca votul să eșueze.

Dintre cele 90 de locuri ale Consiliului Legislativ, doar 20 sunt disponibile prin vot universal, jumătate față de alegerile precedente. Restul locurilor vor fi ocupate prin numiri de către diferite comitete şi grupuri de interese loiale regimului chinez.

Sondajele se închid la 22:30. (1430 GMT), cu rezultate care nu sunt așteptate până luni, potrivit Reuters.

Securitatea a fost întărită în jurul orașului, cu 10.000 de polițiști și aproximativ 40.000 de lucrători electorali guvernamentali dislocați.

În perioada premergătoare alegerilor, peste 10 persoane au fost arestate pentru că ar fi incitat oamenii să voteze în alb, inclusiv persoane care au postat îndemnuri pe rețelele sociale, potrivit declarațiilor guvernului.

Parlamentul Chinei a anunțat în martie schimbări radicale în sistemul electoral din Hong Kong, inclusiv reducerea numărului de locuri alese direct și înființarea unei comisii de verificare pentru toți potențialii candidați, spunând că numai „patrioții” pot conduce orașul. Mai mult de o treime din locuri vor fi acum alese de un comitet de loialiști la Beijing.

O represiune în curs de desfășurare împotriva Hong Kong-ului în temeiul legii de securitate națională impusă de China a închis, de asemenea, zeci de democrați, în timp ce grupurile societății civile s-au desființat.

Spre deosebire de sondajele anterioare, candidații pro-democrație sunt în mare parte absenți, deoarece au refuzat să candideze, au plecat în exil sau au fost închiși.

Din cei 153 de candidați care contestă cele 90 de locuri legislative, aproximativ o duzină spun că sunt moderați care nu sunt aliniați cu tabăra pro-Beijing sau pro-establishment.

"În mod clar, obiectivul guvernului este să asigure o prezență ridicată la vot. În caz contrar, ar putea delegitima aceste alegeri", a declarat Jean-Pierre Cabestan, profesor de științe politice la Universitatea Baptist din Hong Kong.

×
Subiecte în articol: hong kong alegeri Beijing
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close