Antena 3 CNN Externe Hosni Mubarak: Îmi închei cariera pentru binele poporului. Ascultă declaraţiile preşedintelui

Hosni Mubarak: Îmi închei cariera pentru binele poporului. Ascultă declaraţiile preşedintelui

Hosni Mubarak: Îmi închei cariera pentru binele poporului. Ascultă declaraţiile preşedintelui
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
01 Feb 2011   •   21:24

Hosni Mubarak a anunţat că nu mai candidează la preşedinţia Egiptului. Preşedintele american Barack Obama este cel care l-a determinat pe liderul egiptean să ia această decizie, informează New York Times.

„Nu inteţionez să candidez la următoarele alegeri prezidenţiale. Sunt gata să-mi închei cariera pentru binele poporului. Vreau să predau puterea într-o atmosferă de securitate”, a declarat preşedintele Hosni Mubarak. 

"În cele câteva luni care au rămas, voi lucra să asigur tranziţia puterii în bune condiţi", a adăugat preşedintele. 

În cazul în care Mubarak ar mai fi candidat la preşedinţie, SUA şi-ar fi retras suportul pentru cei mai apropiaţi aliaţi ai Egiptului. Mesajul preşedintelui Obama a fost trasmis liderului egiptean prin intermediul diplomatului Frank G. Wisner, care are legături strânse cu Egiptul .

Prin intermediul mesajului, SUA au cerut pe un ton ferm ca preşedintele Mubarak să nu mai candideze la următoarele alegeri prezidenţiale şi să asigure un proces de votare corect şi liber în luna septembrie.

Mubarak: Nu voi candida la următoarele alegeri


Principalele declaraţii ale lui Hosni Mubarak:


- Incidentele din ultimele zile ne obligă să alegem între haos şi ordine. Am inceput să formez de urgenţă un nou Guvern care să răspundă cererilor poporului.

-Niciodată nu am vrut putere sau influenţă. Oamenii ştiu ce am oferit naţiunii pe timp de război şi pace. Nu stă în credinţa mea să-mi abandonez poporul.

- Prioritatea mea e să stabiliesc liniştea naţiunii.

- Nu inteţionez să candidez la următoarele alegeri prezidenţiale. Sunt gata să-mi închei cariera pentru binele poporului.

- Vreau să predau puterea într-o atmosferă de securitate.

- În cele câteva luni care au rămas, voi lucra să asigur tranziţia puterii în bune condiţii.

- Opoziţia se află în spatele protestelor.

URMĂRIŢI IMAGINI ÎN DIRECT DE LA PROTESTELE DIN EGIPT

 


Decizia SUA de a-l determina pe Mubarak să renunţe la un viitor mandat de preşedinte a fost una foarte dificilă şi va afecta semnificativ relaţia statului american cu lumea arabă, menţionează New York Times.
 
Următoarele alegeri prezidenţiale din Egipt sunt programate în luna septembrie. Până în prezent, oficialii egipteni au lăsat să se înţeleagă că Mubarak avea de gând să candideze din nou. Hosni Mubarak se află la putere de peste 30 de ani.



Peste un milion de oameni a umplut marţi Piaţa Eliberării, din centrul capitalei Cairo. Sute de mii de egipteni au protestat şi în alte oraşe. S-au unit ca să-i dovedească preşedintelui că tot poporul îi este potrivnic. Şi să oprească vărsarea de sânge. ONU estimează că, în timpul revoltei, au pierit 300 de oameni.
 






 

×
Subiecte în articol: Hosni Mubarak Barack Obama Egipt revolta
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close