Antena 3 CNN Externe Hugo Chavez escaladează conflictul cu Columbia

Hugo Chavez escaladează conflictul cu Columbia

Hugo Chavez escaladează conflictul cu Columbia
Sursa foto: hugo chavez
11 Noi 2009   •   17:36

Preşedintele Venezuelei Hugo Chavez şi-a intensificat ameninţările pentru un conflict cu Columbia după ce şi-a acuzat vecinii de "minciună" şi "ipocrizie" în legătură cu găzduirea bazelor americane.
Venezuela susţine că Alvaro Uribe, preşedintele columbian şi aliat al Washington, permite guvernului să facă un cap de pod în regiune prin acceptarea trupelor sale în bazele militare columbiene.
Uribe a reacţionat cu furie şi a cerut ONU să ancheteze afirmaţiile lui Chavez de la începutul săptămâni când cerea armatei sale să se pregătească de război cu Columbia.
Liderul columbian a respins acuzaţiile Venezuelei, arătând că acordul militar cu America este menit a combate traficul de droguri şi gherilele.

Chavez este susţinut de alţi lideri de stânga din regiune, precum Rafael Correa din Ecuador, iar disputa crescândă ameninţă stabilitatea regională şi comerţul.
O declaraţie a ministerului venezuelean de Externe declara că poziţia guvernului lui Uribe este "imorală" şi "arată ipocrizia oligarhiei columbiene"
Referindu-se la un raid militar columbian pe teritoriul Ecuadorului, adăuga: "Guvernul lui Uribe minte, este responsabil pentru singurul act de război din istoria recentă a continentului nostru".

"Accesul american la bazele columbiene ameninţă pacea şi stabilitatea pe continent," arată comunicatul venezuelean.

Pe de altă parte, SUA şi Brazilia au cerut Venezuelei şi Columbiei să discute despre diferenţele dintre ele. Apelul vine pe fondul analizelor că Chavez ar încerca să distragă atenţia de la problemele interne. Apelul la dialog a fost lansat şi de Organizaţia Statelor Americane.
Antena3.ro

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close