Antena 3 CNN Externe Hugo Chavez vrea să obţină capital politic din închiderea băncilor

Hugo Chavez vrea să obţină capital politic din închiderea băncilor

Hugo Chavez vrea să obţină capital politic din închiderea băncilor
Sursa foto: hugo chavez
08 Dec 2009   •   08:16

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a încercat să reasigure publicul şi să maximizeze câştigul politic de pe urma epurării băncilor din ţară, ce l-a costat un aliat, dar şi a agitat sectorul financiar.
"Avem un sistem bancar solid," declara Chavez în faţa bancherilor şi oficialilor din finanţe, pe care i-a convocat la palatul său prezidenţial.


Chavez şi-a sacrificat unul din cei mai apropiaţi aliaţi politici- ministrul Ştiinţei Jesse Chacon - în weekend după ce fratele său a fost implicat în prostul management la una din cele şapte bănci închise de guvern în ultima săptămână.

Demisia lui Chacon, militar în rezervă care a luat parte la lovitura de stat eşuată din 1992, menită a-l aduce pe Chavez la putere, a reprezentat cea mai mare victimă politică a curăţeniei pe care a declanşat-o săptămâna trecută, ce a constat în închiderea a şapte bănci şi arestarea a opt bancheri.

"Un grup de bancheri iresponsabili, de cetăţeni mânaţi de ambiţie, a început să folosească banul public, banul public şi privat din băncile lor pentru a comite infracţiuni," arăta Chavez .

Jesse Chacon nu a făcut nimic greşit, sublinia Chavez, dar urcarea rapidă a fratelui său de la statutul de "nimeni" la milionar a fost foarte suspicioasă.
În septembrie anul viitor sunt aşteptate alegeri parlamentare, iar un vot pentru preşedinte în 2012, de aceea miza este foarte mare.

Ziarele notau că scandalul băncilor l-a transformat pe Chavez în eroul anti-corupţie, deşi orice tentativă de a pretinde că nu ştie nimic este un argument fals, fără nicio credibilitate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hugo Chavez Venezuela sistemul bancar
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close