Antena 3 CNN Externe Ianukovici: "Armata ucraineană nu va răspunde ordinelor date de junta militară de la Kiev"

Ianukovici: "Armata ucraineană nu va răspunde ordinelor date de junta militară de la Kiev"

Ianukovici: "Armata ucraineană nu va răspunde ordinelor date de junta militară de la Kiev"
Sursa foto: Foto: AFP
11 Mar 2014   •   12:12

Ofiţerii şi soldaţii ucraineni, care au rămas loiali jurământului militar depus, nu vor respecta ordinele venite din partea unui guvern stabilit printr-o lovitură de stat, a declarat Viktor Ianukovici.

El a adăugat că este în continuare şeful legitim al statului şi drept urmare, încă deţine funcţia de comandant suprem al forţelor armate ucrainene.

"Sunt încă viu şi rămân în continuare preşedintele legitim", a subliniat Ianukovici într-o conferinţă de presă, organizată marţi, în acelaşi oraş ca şi precedenta, Rostov-pe-Don.

Fostul lider de la Kiev a acuzat dur oficialii occidentali care au recunoscut deja noul guvern al ţării, guvern care în opinia lui a ajuns la putere datorită sprijinului puternic oferit de radicalii de extremă-dreaptă.

"Aţi orbit cu toţii? Aţi uitat ce reprezintă fascismul?", a răbufnit Ianukovici.

El a criticat şi administraţia de la Washington pentru decizia de a acorda un împrumut de 1 miliard de dolari noilor autorităţi de la Kiev, spunând că legea americană interzice sprijinirea financiară oricărui guvern care a venit la putere în urma unei lovituri de stat militară. Ianukovici a spus că va face apel în justiţia SUA pentru a împiedica această iniţiativă.

Fostul şef al statului i-a avertizat pe ucraineni că se vor confrunta cu scăderea majoră a nivelului de trai, din cauza austerităţii economice impusă de Kiev, pentru a-şi asigura ajutorul din partea occidentului. Ianukovici susţine că autorităţile vor da vina pe el şi pe Rusia pentru aceste măsuri severe.

El a menţionat că estul Ucrainei, Crimeea şi alte regiuni nu se vor supune noului guvern nici sub ameninţarea armelor.

"Acţiunile voastre au dus la separarea Crimeei. Oamenii din estul ţării cer ca drepturile lor să fie respectate şi nu vor fi intimidaţi nici sub ameninţarea armelor", a spus Ianukovici, adresându-se direct autorităţilor centrale din Kiev.

 

×
Subiecte în articol: Viktor Ianukovici Crimeea
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close