Antena 3 CNN Externe Ianukovici: "Voi continua să lupt pentru Ucraina! Cer iertare poporului pentru tot ce s-a întâmplat"

Ianukovici: "Voi continua să lupt pentru Ucraina! Cer iertare poporului pentru tot ce s-a întâmplat"

Ianukovici: "Voi continua să lupt pentru Ucraina! Cer iertare poporului pentru tot ce s-a întâmplat"
Sursa foto: Foto: Reuters
28 Feb 2014   •   15:33

Preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, susţine în aceste momente o conferinţă de presă în Rusia, în prima sa apariţie publică de când a părăsit puterea de la Kiev. Fostul şef al statului spune că va continua să lupte pentru Ucraina.

"Nimeni nu m-a înlăturat. Am fost nevoit să plec din Ucraina din cauza ameninţărilor directe ce vizau viaţa mea şi viaţa familiei mele".

Potrivit lui Ianukovici, "naţionaliştii de sorginte fascistă reprezintă o minoritate obscură în Uraina. Ei sunt cei care au preluat puterea acum la Kiev".

El descrie situaţia din Ucraina ca fiind una "lipsită de lege, teroare şi haos" şi spune că politicienii, inclusiv parlamentarii au fost ameninţati şi lucrează acum sub aceste ameninţări.

"Această conducere nu are nimic de-a face cu guvernul de reconciliere naţională, care a fost negociat cu opoziţia". Violenţele şi victimele din Ucraina sunt "rezulatul politicii iresponsabile a Occidentului, politică care a încurajat protestul din Maidan", adaugă Ianukovici.

Când a fost întrebat dacă se simte ruşinat de acţiunile sale, Ianukovici a răspuns că regretă că nu a reuşit să stabilizeze situaţia din ţară şi să evite măcelul de pe străzi.

"Cer iertare poporului ucrainean pentru tot ce s-a întâmplat în Ucraina şi pentru faptul că am eşuat în încercarea mea de a menţine stabilitatea".

Referitor la situaţia din Crimeea, Ianukovici a spus că peninsula trebuie să păstreze acelaşi statut, de regiune autonomă.

El a negat posibilitatea de a cere sprijin militar Rusiei pentru a rezolva problemele de aici.

Viktor Ianukovici a declarat că a ales oraşul rusesc Rostov pe Don, şi nu Moscova, deoarecea aici se află un vechi prieten de-al său, care i-a oferit un adăpost temporar.

"Mă aflu la Rostov pe Don, pentru că aici am un prieten vechi. Am venit la el pentru a găsi un adăpost provizoriu".

Întrebat dacă s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul şederii sale în Rusia, Ianukovici a răspuns că nu a avut loc o astfel de întrevedere, dar au existat discuţii telefonice.

Ianukovici este de părere că Ucraina mai are şanse să-şi schimbe cursul şi să nu alunece într-un haos general. El spune că va reveni în ţară imediat ce va beneficia de "garanţii de securitate internaţionale".
În opinia lui, alegerile generale anunţate pentru 25 mai sunt ilegitime şi nu va lua parte la ele, dar va reveni pe scena politică.
"Eu sunt preşedintele legitim al Ucrainei, am fost votat de poporul ucrainean", a mai spus Ianukovici.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close