Antena 3 CNN Externe IATA: Blocarea traficului aerian este o situaţie similară cu cea de după 11 septembrie 2001

IATA: Blocarea traficului aerian este o situaţie similară cu cea de după 11 septembrie 2001

IATA: Blocarea traficului aerian este o situaţie similară cu cea de după 11 septembrie 2001
Sursa foto: IATA
17 Apr 2010   •   21:34

Blocarea traficului aerian din cauza emisiilor vulcanice provenite din Islanda poate fi comparată numai cu situaţia înregistrată după atentatele din 11 septembrie 2001, a apreciat, sâmbătă, un purtător de cuvânt al Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Aeriene (IATA), citat de AFP.

"Situaţia este comparabilă cu paralizia masivă care a urmat după 11 septembrie", a afirmat Steve Lott, purtător de cuvânt al IATA la Washington.

După atentatele comise de al-Qaida în Statele Unite la 11 septembrie 2001, spaţiul aerian nord-american a fost închis timp de trei zile, toate companiile aeriene europene fiind nevoite să suspende zborurile transatlantice.

"Acum, suntem în cea de-a treia zi de paralizie (...) şi nu vedem nici o lumină la capătul tunelului", a afirmat Lott, adăugând că cea mai gravă problemă este faptul că nu există deocamdată nici o previziune, spre deosebire de cazul unui viscol.

Aproape 17.000 de zboruri au fost anulate sâmbătă în spaţiul aerian european, din cauza unui nor de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan islandez, situaţia fiind "fără precedent în Europa", conform reprezentanţilor Organizaţiei europene pentru securiatea navigaţiei aeriene (Eurocontrol).

IATA, care reprezintă 230 de companii aeriene şi 93 la sută din traficul comercial internaţional, apreciază costurile acestui blocaj la peste 200 de milioane de dolari pe zi.

Antena3.ro×
Parteneri
Buletinele cu cip, gratuite. Cum beneficiază românii de ele şi care sunt noile schimbări la cărțile electronice de identitate
x close