Antena 3 Externe Președintele Ciadului, Idriss Deby, a murit în luptele împotriva rebelilor

Președintele Ciadului, Idriss Deby, a murit în luptele împotriva rebelilor

de Alexandra Ionescu    |    20 Apr 2021   •   19:15
Președintele Ciadului, Idriss Deby, a murit în luptele împotriva rebelilor

Președintele Ciadului, Idriss Deby Itno, aflat la putere de 30 de ani a decedat marți după ce a fost rănit în timp ce conducea armata în lupta împotriva rebelilor din nordul țării.

Rebelii ce urmăreau uciderea lui Deby din 2016 au avut câteva victorii în ultimele câteva săptămâni, iar șeful statului s-a dus sâmbătă și duminică pe front unde armata lupta împotriva unei coloane de rebeli care a lansat o ofensivă în Libia, în ziua alegerilor.

Idriss Deby, în vârstă de 68 de ani a venit la putere în urma rebeliunilor din anul 1990 și a fost unul dintre cei mai longevivi lideri din Africa.

Deby a câștigat un nou mandat în urma scrutinului din 19 aprilie, cu votul a 79,3 % din alegători. În august anul trecut, Adunarea Națională l-a numit „primul mareșal” din istoria Ciad-ului, după ce a condus o ofensivă împotriva jihadiștilor din vestul țării.

Fiul lui Deby, Mahamat Kaka, a fost numit președinte interimar (pentru următoarele 18 luni) de către un consiliu militar, anunțat Reuters.

”Alegeri libere și democratice vor fi organizate în Ciad la finalul unei perioade de tranziție de 18 luni, ce va fi condusă de un consiliu militar prezidat de fiul șefului statului”, a declarat generalul Azem Bermandoa Agouna, într-un comunicat citit la postul TV Tchad.

S-a instaurat o interdicție de circulație, iar frontierele au fost închise.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
TOP articole pe Antena 3:
Parteneri
x close