Antena 3 CNN Externe Ierusalim: Act "terorist" comis cu ajutorul unui excavator, dejucat în ultima clipă

Ierusalim: Act "terorist" comis cu ajutorul unui excavator, dejucat în ultima clipă

Ierusalim: Act "terorist" comis cu ajutorul unui excavator, dejucat în ultima clipă
Sursa foto: Foto:ajwnews.com
04 Aug 2014   •   17:03

Poliţia israeliană a dejucat luni, în Ierusalimul de Est, un act "terorist" comis cu ajutorul unui excavator, al cărui conductor a fost ucis de un poliţist, a informat poliţia într-un comunicat, citat de AFP.
   
Potrivit comunicatului, excavatorul a lovit şi răsturnat un autobuz în care se afla numai şoferul, precum şi un autoturism privat. Şoferul autobuzului a fost rănit uşor în atac.
   
Ulterior, poliţia a anunţat că un israelian a fost ucis şi alte cinci persoane au fost rănite în acest atac. Conform poliţiei, victima este un bărbat de 25 de ani, ucis de excavator.
   
Doi poliţişti şi un alt bărbat înarmat, care treceau prin zonă, au deschis focul şi l-au ucis pe conductorul excavatorului, a precizat comandantul poliţiei din Ierusalim, Yossi Pariente.
   
Purtătorul de cuvânt al serviciilor de salvare, Zaki Heller, a confirmat că un trecător în vârstă de 25 de ani a fost ucis de exacavator. Poliţia a precizat că victima era un evreu ortodox originar din Ierusalim.
   
Atacul, produs pe un drum situat la limita dintre Ierusalimul de Est şi Ierusalimul de Vest, intervine în contextul în care armata israeliană efectuează, din 8 iulie, o ofensivă asupra Fâşiei Gaza, soldată cu peste 1.800 de morţi de partea palestiniană.
   
Întrebată despre o eventuală legătură între atentatul de luni şi ofensiva din Gaza, purtătoarea de cuvânt a poliţiei a declarat că sunt "luate în considerare toate opţiunile".
   
Ea a adăugat că conductorul excavatorului era un tânăr palestinian din cartierul Jabal Mukaber, din Ierusalimul de Est, care avea cazierul judiciar curat. "Din această cauză, poliţia crede că ar fi putut acţiona din motive naţionaliste".
   
La locul atacului, s-au intensificat tensiunile între israelieni şi palestinieni. Trecători israelieni strigau "Moarte arabilor", în timp ce poliţia evacua zeci de muncitori palestinieni de pe un şantier din apropiere, spre un autobuz pe care israelienii au încercat să-l atace. Zeci de israelieni atacau maşini ale palestinienilor şi un autobuz condus de un palestinian.
   
Manifestaţii de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza au loc în fiecare seară în diferite cartiere din Ierusalimul de Est.
   
La rândul său, Fawzi Baroum, purtătorul de cuvânt al Hamas, mişcarea islamistă care deţine controlul în Fâşia Gaza, a calificat atacul drept un "act de rezistenţă curajos" şi un "răspuns natural la masacrul ocupantului împotriva poporului din Gaza". El a făcut apel la "escaladarea rezistenţei peste tot în Palestina".

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close