Antena 3 CNN Externe "Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta!" Pentru a treia oară, Hugo Chavez câştigă alegerile din Venezuela. Portretul unui preşedinte controversat

"Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta!" Pentru a treia oară, Hugo Chavez câştigă alegerile din Venezuela. Portretul unui preşedinte controversat

"Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta!" Pentru a treia oară, Hugo Chavez câştigă alegerile din Venezuela. Portretul unui preşedinte controversat
Sursa foto: Foto: Der Spiegel
de O.P.    |    08 Oct 2012   •   07:56

Preşedintele în exerciţiu Hugo Chavez a fost reales, duminică, la preşedinţia Venezuelei, câştigând 54,42 la sută din voturi, faţă de 44,97 la sută obţinute de candidatul opoziţiei, Henrique Capriles Radonski, după numărarea a 90 la sută din buletinele de vot, au anunţat autorităţile.

"Candidatul Hugo Chavez Frias (a obţinut) 54,42 la sută din sufragii", adică 7.444.082 milioane de voturi, în timp ce principalul candidat al opoziţiei, Henrique Capriles Radonski, a întrunit 44,97 la sut din voturi, respectiv 6.151.544 buletine de vot, a declarat preşedintele Consiliului electoral naţional (CNE), Tibisay Lucena.

"Am atins una dintre cele mai ridicate rate de participare din ultimele decenii", de 80,94 la sută, a adăugat ea. Anunţul privind victoria preşedintelui în exerciţiu a fost salutat cu focuri de artificii în capitala Caracas. "Îi mulţumesc poporului meu iubit!!! Trăiască Venezuela!!! Trăiască Bolivar!!!" şi "Îi mulţumesc lui Dumnezeu! Vă mulţumesc tuturor!", a scris Chavez imediat pe contul său de Twitter.

În vârstă de 58 de ani şi aflat la putere din 1999, preşedintele Chavez a fost reales duminică pentru un al treilea mandat de şase ani la conducerea acestei ţări care dispune de importante rezerve de petrol şi în care a iniţiat o "revoluţie socialistă". Candidatul învins, Henrique Capriles Radonski, l-a "felicitat" duminică seara pe preşedintele Hugo Chavez.

Controversata cariera politică a lui Hugo Chavez:


1992 - Locotenent-colonelul paraşutist Hugo Chavez preia conducerea unei lovituri de stat eşuate împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez.
1994 - Chavez şi tovarăşii săi, condamnaţi pentru "rebeliune militară", sunt eliberaţi din închisoare în cadrul unei amnistii prezidenţiale.
1998 - La conducerea unei coaliţii de partide, majoritatea de stânga, Chavez este ales preşedinte, în decembrie, cu 56% din voturi.
1999 - El convoacă un referendum în vederea creării unei Adunări Naţionale Constituante, iar noua Constituţie venezueleană este aprobată cu peste 70% din voturi.
2000 - Chavez este reales preşedinte pentru un nou mandat de şase ani, cu 56,9% din voturi.
2001 - Sunt votate 49 de legi, inclusiv unele care autorizează naţionalizatea terenurilor, petrolului şi băncilor, suscitând furie şi manifestaţii din partea opoziţiei.
2002 - După numeroase greve în sectorul petrolier, Confederaţia Muncitorilor din Venezuela (CTV) şi organizaţia patronală Fedecamaras cer, la 6 aprilie, în cursul unei manifestaţii uriaşe, la Palatul prezidenţial, plecarea lui Chavez de la putere. În cursul operaţiunilor de reprimare sunt ucise 19 persoane, iar alte câteva sunt rănite.
- 11 aprilie: Statul Major militar încearcă să dea o lovitură de stat.
- 12 aprilie: comandantul forţelor armate Lucas Rincon anunţă că Chavez a acceptat să demisioneze.
- 14 aprilie: Chavez revine la preşedinţie cu ajutorul unor militari loiali şi mai ales a mobilizării a mii de simpatizanţi care ies pe străzile din Caracas. 2003
- 2 februarie: zi de grevă generală, în cursul căreia opoziţia organizează o campanie de strângere de semnături în vederea destituirii preşedintelui.
- 29 mai: acord între Guvern şi opoziţie în vederea organizării unui referendum privind o eventuală revocare din funcţie a preşedintelui, cu scopul de a pune capăt crizei politice.
2004 - Chavez iese învingător în urma referendumului privind revocarea din funcţie, obţinând 59% din voturi.
2005 - Opoziţia boicotează alegerile legislative, iar partidul lui Chavez obţine toate mandatele în cadrul Parlamentului unicameral.
2006 - Chavez este reales preşedinte cu 62% din sufragii.
2007 - O nouă reformă a Constituţiei, cerută de către Chavez este refuzată prin referendum.
2009 - O modificare a Constituţiei din 1999 care permite realegerea pe termen nedefinit a preşedintelui este adoptată prin referendum, cu 54,36% din voturi.
2010 - 26 septembrie: partidul aflat la putere câştigă alegerile legislative, dar opoziţia obţine 40% din mandate.
-17 decembrie: Parlamentul îi acordă puteri excepţionale lui Chavez, care poate să guverneze prin decret timp de 18 luni.
2011 - 10 iunie: Chavez este operat, la Havana, de o tumoare canceroasă în zona pelviană.
- 20 octombrie: după mai multe şedinţe de chimioterapie în Cuba, Chavez dă asigurări că este vindecat.
2012 - 26 februarie: Chavez este operat din nou, în Cuba, de o tumoare canceroasă. În săptămânile următoare este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care îl ţine departe de scena publică.
- 9 iulie: Chavez anunţă din nou că s-a vindecat de cancer.
- 7 octombrie: Chavez câştigă un nou mandat de şase ani la preşedinţia Venezuelei.





×
Subiecte în articol: alegeri Hugo Chavez
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close