Antena 3 CNN Externe Imagini live de la locul prăbușirii din Croația a dronei misterioase care a trecut nesesizată prin România și alte două țări NATO | Echipa Antena 3, la fața locului

Imagini live de la locul prăbușirii din Croația a dronei misterioase care a trecut nesesizată prin România și alte două țări NATO | Echipa Antena 3, la fața locului

Joi, o dronă a căzut în capitala Croației, în jurul orei locale 23.00, lângă un complex studențesc, după ce a trecut trei minute prin spațiul aerian al României și al altor două țări NATO fără să fie sesizată inițial de autorități. Primele rezultate ale anchetei arată că drona a ajuns la Zagreb din cauza unei defecțiuni la sistemul de navigație.

Imagini live de la locul prăbușirii din Croația a dronei misterioase care a trecut nesesizată prin România și alte două țări NATO | Echipa Antena 3, la fața locului
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Borboros    |    12 Mar 2022   •   14:50

Până în acest moment s-a stabilit că este o dronă militară TU-141. Cântărește peste 6 tone și are o lungime de peste 14 metri. Drona este de fabricaţie rusească, dar ruşii n-ar mai opera acest tip de aparate de trei decenii.

Drona a decolat de pe aeroportul Vinitisia din vestul Ucrainei de pe un lansator mobil la aproximativ 400 de km sud-est de zona controlată de forțele ucrainene guvernamentale. 40 de autoturisme au fost avariate de dronă.

În România, ţară pe care drona a survolat-o, autorităţile au fost luate prin surprindere iniţial.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria. A survolat Ungaria şi a intrat în Croaţia la ora locală 22:57.

La fața locului este o desfășurare impresionantă de forțe. Militari, polițiști și pompieri au fost detașați acolo pentru a recupera drona dintr-un crater lung de 3 metri și adânc de 1 metru.

Premierul Croației a anunțat că va „aborda problema mai detaliat” în cadrul NATO și  UE. Ungaria, a adăugat el, trebuie să răspundă de ce timp de 40 de minute, atâta timp cât aeronava a zburat deasupra teritoriului său, nimeni nu a reacţionat.

„De aceea am scris o scrisoare în care am cerut o explicație despre cum este posibil ca așa ceva să se întâmple fără o alertă sau o reacție de urgență”, a spus Plenković, avertizând că avionul s-ar fi putut prăbuși, de exemplu, la o centrală nucleară în Ungaria.

Urmăriți imaginile suprinse de echipa Antena 3 în Croația:

×
Subiecte în articol: drona Croatia România NATO
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close