Antena 3 CNN Externe Împăratul Japoniei s-a adresat populației. Oamenii se tem că aceasta ar fi ultima lui alocuțiune

Împăratul Japoniei s-a adresat populației. Oamenii se tem că aceasta ar fi ultima lui alocuțiune

Împăratul Japoniei s-a adresat populației. Oamenii se tem că aceasta ar fi ultima lui alocuțiune
02 Ian 2017   •   13:08

Imparatul Akihito al Japoniei a rostit luni, in fata a zeci de mii de persoane, traditionalele sale urari de Anul Nou, ce ar putea fi ultimele in contextul dezbaterilor actuale legate de eventuala sa abdicare, transmite AFP.

'La inceputul acestui an, va doresc fericire si liniste tuturor, in lume si in tara noastra', a declarat Akihito, de la balconul in care se mai aflau cativa membri ai familiei sale. 

 

Acesta este primul mesaj de Anul Nou transmis de Akihito dupa ce in luna august si-a exprimat public ingrijorarea privind capacitatea de a-si mai indeplini rolul, din cauza varstei. 

Palatul imperial a anuntat ca 58.600 de oameni au asistat la alocutiune, ce a putut fi urmarita si la televiziune, unii dintre ei agitand drapele ale Japoniei si strigand 'Banzai!' ('Zece mii de ani', ceea ce inseamna 'viata indelungata'). 

Împăratul și-a exprimat îngrijorarea că într-o zi ar putea să nu mai fie capabil să-și îndeplinească rolul în calitate de simbol al statului din cauza vârstei sale, transmite agenția niponă Kyodo.

Suveranul nipon are 82 de ani. Împăratul, care domnește de 27 de ani în numele "împlinirii păcii", și-ar fi exprimat — potrivit unor scurgeri de informații în presă — dorința de a modifica regimul imperial pentru a-i permite să-și transfere "încă din timpul vieții" atribuțiile către fiul său, prințul moștenitor Naruhito.

În baza legii care guverneaza casa imperiala a Japoniei, imparatul nu este autorizat sa renunte la tron in timpul vietii. 

Premierul Shinzo Abe a numit o comisie de personalitati care sa examineze posibilitatea unei eventuale renuntari la tron a lui Akihito, care ar antrena transmiterea titlului imperial catre printul mostenitor Naruhito.

×
Subiecte în articol: japonia
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close