Antena 3 CNN Externe În 2009, ruşii vor să construiască un dispozitiv asemănător acceleratorului de particule

În 2009, ruşii vor să construiască un dispozitiv asemănător acceleratorului de particule

În 2009, ruşii vor să construiască un dispozitiv asemănător acceleratorului de particule
02 Ian 2009   •   14:12

Anul nou vine şi cu noi experimente. La Geneva va fi reluat ceea ce ceea ce specialiştii au numit "Experimentul secolului". Mai întâi, însă, trebuie reparat accelaratorul de particule. Costurile acestor reparaţii se ridică la 23 de milioane de euro. Şi tot în 2009, oamenii de ştiinţă ruşi ar putea demara construcţia unui dispozitiv asemănător, chiar mai mare decât cel realizat lângă Geneva.
Cel mai costisitor experiment ştiinţific din lume, care îşi propune să afle secretere formării universului, va fi reluat în primăvara acestui an. Reparaţiile giganticului accelerator de particule construit într-un tunel la graniţa franco-elveţiană vor costa circa 23 de milioane de euro. Experimentul va fi reluat abia după ce acceleratorul va fi din nou răcit la temperatura de minus 271°C.
Lansat la 10 septembrie 2008, aparatul s-a stricat până acum de două ori. El nu a funcţionat în total decât patru zile. Ultima oară, instalaţia a fost oprită din cauza unei scurgeri de heliu, gaz folosit pentru răcirea acceleratorului de particule. Centrul European pentru Cercetare Nucleară a explicat că de vină a fost o conexiune electrică defectuoasă dintre doi magneţi.
Cercetările la experimentul secolului, care au mobilizat mii de cercetători din întreaga lume, au costat circa cinci miliarde de euro. Proiectul a demarat în urmă cu 25 de ani, dar lucrările pentru construirea acceleratorului au început în 1996, în Alpii elveţieni.
Tot anul acesta, cercetătorii ruşi ar putea demara construcţia unui nou accelerator de particule, chiar mai mare decât cel realizat de europeni. Proiectul a fost iniţiat de Institutul de Cercetare Nucleară din Dubna.
Un grup de oameni de ştiinţă străini a vizitat deja locaţia viitorului accelerator, din apropiere de Moscova. Fizicienii au concluzionat că locul este unul din cele mai bune din lume pentru o construcţie de acest gen.
Large Hadron Collider este cea mai mare descoperire ştiinţifică a anului 2008. Acceleratorul de particule s-a aflat şi în fruntea topului primelor zece invenţii, realizat de revista Times. LHC este considerat cel mai mare şi mai performant accelerator de particule din lume. A costat aproximativ cinci miliarde de euro şi a fost lansat după mai bine de 20 de ani de cercetări ştiinţifice.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: accelerator de particule LHC
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close