Antena 3 CNN Externe În ciuda intervenţiei franceze, islamiştii din Mali au înaintat spre capitala Bamako

În ciuda intervenţiei franceze, islamiştii din Mali au înaintat spre capitala Bamako

În ciuda intervenţiei franceze, islamiştii din Mali au înaintat spre capitala Bamako
Sursa foto: Foto: AFP
15 Ian 2013   •   16:27

Militanţii islamişti din Mali, au câştigat noi teritorii, marţi, şi se află acum mai aproape de capitala Bamako, în ciuda bombardamentelor franceze şi a operaţiunilor militare de la sol, desfăşurate de trupele de desant.

Rebelii au ameninţat că vor rercurge la acţiuni represive, îndreptate împotriva Franţei şi acuză Parisul că "a deschis porţile iadului".

"Franţa a căzut într-o capcană mult mai periculoasă decât Irak, Afganistan sau Somalia", a declarat Omar Ould Hamaha, un lider al Mişcării de Identitate şi Jihad în Africa de Vest, un grup rebel, care controlează regiunile nordice din Mali.

Încă de vineri, avioanele de luptă franceze au atacat adăposturile din deşert ale insurgenţilor, determinate să pună capăt dominaţiei islamiste din această regiune.
În aceste condiţii, există temeri că s-ar crea aici un mediu propice pentru organizarea atacurilor teroriste împotriva Occidentului, coordonate de Al Qaeda, aşa cum s-a întâmplat în Yemen, Somalia sau Pakistan.

Luptătorii islamişti au răspuns cu o contra-ofensivă iniţiată luni, în oraşul garnizoană Diabaly, aflat la 160 km de Segou, capitala administrativă a statului Mali, a declarat ministrul Apărării francez, Jean-Yves Le Drian.
Miniştrii de apărare din ţările vest-africane, au aprobat un plan de desfăşurare militară împotriva rebelilor din nordul statului Mali. Întreaga operaţiune va fi supervizată de generalii francezi.

"Vă pot spune că într-o săptămână, trupele noastre vor fi dispuse efectiv pentru misiuni ofensive", a spus pentru Reuters, şeful Uniunii Statelor Vest-Africane (ECOWAS), Aboudou Toure Cheaka.

De la începutul operaţiunilor lansate de francezi, cel puţin 100 de rebeli islamişti au murit.
Ministrul francez de apărare a recunoscut că forţele militare din Hexagon au întâmpinat "dificultăţi" în vestul fostei colonii, acolo unde rebelii sunt bine înarmaţi.

Ministrul de externe de la Paris, Laurent Fabius, a declarat că acţiunile militare sunt "susţinute în unanimitate", pe plan internaţional.
Marea Britanie şi Canada oferă Franţei transportoare militare, iar Statele Unite vor sprijini logistic operaţiunea de combatere a insurgenţilor.
Algeria şi Mauritania au închis graniţele cu Mali, pentru a împiedica exodul rebelilor islamişti.


×
Subiecte în articol: mali Al Qaeda Laurent Fabius
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close