Antena 3 CNN Externe În ciuda opoziţiei americane, Rusia pare pregătită să facă un "barter" cu Iranul

În ciuda opoziţiei americane, Rusia pare pregătită să facă un "barter" cu Iranul

În ciuda opoziţiei americane, Rusia pare pregătită să facă un "barter" cu Iranul
16 Ian 2014   •   17:03

Moscova şi Teheranul au accelerat ritmul negocierilor privind livrările de petrol în schimbul altor mărfuri, în ciuda obiecţiilor şi îngrijorărilor manifestate de SUA, care se tem că tranzacţia va influenţa în mod negativ tratativele referitoare la problema nucleară iraniană.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul iranian, Hassan Rouhani, s-au înţeles să dezvolte legăturile economice în timpul primei lor întâlniri din septembrie de la Bişkek. Propuneri concrete s-au examinat şi în timpul vizitei la Teheran, în decembrie anul trecut, a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Una dintre iniţiative a fost livrarea în Rusia de petrol iranian (în jur de 500 de mii de barili pe zi), iar în schimb, Iranul va primi mărfuri şi echipamente ruseşti.

Potrivit Interfax, administraţia de la Washington nu are la dispoziţie informaţii clare cu privire la un eventual barter ruso-iranian

"Nu putem confirma acest lucru, dar dacă este aşa, acesta este un motiv serios de îngrijorare, deoarece nu corespunde cu planurile Grupului celor şase (G6) şi poate implica sancţiuni din partea Statelor Unite ale Americii", a declarat reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Marie Harfa, confirmând punctul de vedere oficial al Casei Albe.

×
Subiecte în articol: iran, teheran petrol
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close