Antena 3 CNN Externe În Croaţia a avut loc prima căsătorie a unui cuplu de homosexuali. "A fost scrisă o pagină de istorie la Zagreb"

În Croaţia a avut loc prima căsătorie a unui cuplu de homosexuali. "A fost scrisă o pagină de istorie la Zagreb"

În Croaţia a avut loc prima căsătorie a unui cuplu de homosexuali. "A fost scrisă o pagină de istorie la Zagreb"
06 Sep 2014   •   17:57

Prima căsătorie între homosexuali a avut loc în Croaţia, după adoptarea la jumătatea lunii iulie a legii privind alinierea drepturilor asigurate prin căsătoriile dintre parteneri de același sex cu drepturile de care beneficiază cuplurile heterosexuale, cu excepţia cazurilor care vizează adoptarea de copii, a anunţat o organizaţie pentru apărarea drepturilor homosexualilor, scrie AFP.
 
'În această seară a fost scrisă o pagină de istorie la Zagreb, (...) a avut loc prima căsătorie civilă', a anunţat vineri seară grupul pentru apărarea drepturilor homosexualilor Pride pe pagina sa de Facebook.

'Noroc şi cele mai bune urări pentru cei căsătoriţi', a adăugat Pride fără a da mai multe detalii, cu excepţia unei fotografii parţiale a documentului de căsătorie.

Potrivit presei locale, la ceremonie a participat și ministrul administrației Arsen Bauk. Cuplul este format din doi bărbaţi originari din Zagreb, cu vârste de 30, respectiv 40 de ani. Legea care permite căsătoria persoanelor de acelaşi sex, adoptată la 15 iulie de parlamentul de la Zagreb, acordă după căsătorie cuplurilor de homosexuali drepturi privind securitatea socială, asigurări împotriva bolilor, asigurări de refacere, dreptul de moștenire şi alte avantaje ale dreptului civil de care beneficiază cuplurile heterosexuale căsătorite.

În schimb adopţia copiilor rămâne interzisă pentru cuplurile de homosexuali căsătoriţi.

În 2013, în cadrul unui referendum, sprijinit de biserica catolică, croaţii cu drept de vot au votat în favoarea revizuirii constituţiei pentru împiedicarea căsătoriilor între homosexuali. Însă guvernul condus de Zoran Milanovic s-a angajat anul trecut să îmbunătăţească drepturile acordate homosexualilor.

 

×
Subiecte în articol: Croatia
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close