Antena 3 Externe În mijlocul crizei europene, un stat puternic vrea să adere la Uniunea Europeană

În mijlocul crizei europene, un stat puternic vrea să adere la Uniunea Europeană

de G.S.    |    02 Ian 2017   •   15:05
În mijlocul crizei europene, un stat puternic vrea să adere la Uniunea Europeană

Ideea privind un eventual referendum asupra aderării Islandei la UE a revenit în negocierile pentru formarea unui guvern în această ţară, a anunţat luni unul dintre partidele implicate în formarea noului executiv, informează AFP.

La două luni după legislativele din 29 octombrie, negocierile au loc între trei formaţiuni de dreapta şi de centru, Partidul Independenţei (conservatori, eurosceptici), Partidul Reformei şi Partidul pentru un Viitor Luminos (mai favorabile aderării la UE).

Presa islandeză a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că aceste trei partide vor înscrie referendumul asupra UE în programul lor de guvernare.

Preşedintele Partidului pentru un Viitor Luminos, Ottarr Proppe, a confirmat indirect, luni, această informaţie pentru cotidianul Frettabladid. "Cred că presa a fost mai eficientă ca mine în acest week-end în a obţine informaţii. Nu am semnat programul de guvernare, discutăm asupra lui. Am înregistrat un anumit acord asupra unor idei, inclusiv asupra acesteia", a declarat el.

Islanda şi-a înaintat candidatura pentru aderare la UE în 2009, în timpul unei guvernări de stânga. În 2013, succesorul său de centru-dreapta, din care făcea parte şi Partidul Independenţei, a promis să organizeze un referendum pentru a stopa acest proces, însă în 2015 acest guvern a retras candidatura islandeză fără nicio consultare populară.

Sursă: Agerpres
×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close