Antena 3 CNN Externe În mintea americanilor. Războiul din Irak nu merita dus. SUA, cea mai mare putere din lume

În mintea americanilor. Războiul din Irak nu merita dus. SUA, cea mai mare putere din lume

În mintea americanilor. Războiul din Irak nu merita dus. SUA, cea mai mare putere din lume
Sursa foto: Foto: americansforfreedom.org
11 Sep 2012   •   11:31
Americanii doresc ca Statele Unite să intervină mai puţin pe scena internaţională şi să abandoneze Europa în favoarea Asiei. Asta arată un sondaj publicat la 11 ani de la atentatele din 11 septembrie, informează AFP.

Sondajul, realizat de centrul de reflecţie Chicago Council, arată că 67 % dintre americani consideră că războiul din Irak, lansat în 2003, nu merita dus. Doar 30 % dintre persoanele intervievate cred că intervenţia în Afganistan împotriva Al-Qaida şi a talibanilor a consolidat securitatea Statelor Unite.

De la ora 15:30 CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINI LIVE cu ceremonia de comemorare a victimelor atentatului din 11 Septembrie

Istoria politicii externe americane arată că aceasta oscilează în continuare între intervenţionism şi izolaţionism.

Astfel, 61 % dintre americani vor ca ţara lor să deţină un rol activ în afacerile lumii, dar 38 % se opun. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată de Chicago Council sau anchete similare realizate din 1974 şi până în prezent.

Cu toate acestea, 70 % dintre americani consideră că ţara lor este cea mai mare şi mai puternică din lume.

"Americanii păstrează un sentiment de excepţionalitate, care depăşeşte generaţiile şi sciziunile partizane", a declarat Marshall Bouton, preşedintele centrului de reflecţie.

Americanii intervievaţi par să fie de acord cu politica externă americană din ce în ce mai orientată către Asia. 52 % consideră acest continent mai important decât Europa. Este prima dată când o majoritate abandonează Europa în favoarea Asiei.

Criticile liderilor americani faţă de China nu par să fie împărtăşite însă de populaţie. Doar 28 % dintre americani consideră că Washingtonul trebuie să tempereze avântul celei de-a doua puteri economice a lumii, în timp ce 70 % dintre ei cred că, pentru interesele americane, China este mai importantă decât Japonia, aliat istoric al Washingtonului.

Sondajul a fost dat publicităţii cu o zi înainte de comemorarea a 11 ani de la tentatele din 11 septembrie, fiind realizat în perioada mai-iunie.

Citeşte şi: Americanii sunt în pericol peste tot în lume. Avertismentul sinistru al talibanilor dat cu o zi înainte de comemorarea atentatelor din 11 septembrie



 

×
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close