Antena 3 CNN Externe Înalt oficial al agenției spațiale ruse, asasinat în închisoare

Înalt oficial al agenției spațiale ruse, asasinat în închisoare

Înalt oficial al agenției spațiale ruse, asasinat în închisoare
Sursa foto: Foto: Pixabay
19 Mar 2017   •   09:03

Fostul director executiv pentru controlul calităţii şi securitate al Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Vladimir Evdokimov - arestat pentru o fraudă de mai multe milioane de ruble - a fost găsit sâmbătă mort în Centrul de detenţie pentru persoanele aflate în arest preventiv nr.5 (SIZO) din nordul Moscovei, cu două-trei răni provocate prin lovituri de cuţit, a relatat agenţia de presă Interfax, citând o sursă din cadrul forţelor de ordine. 

La început, agenţiile de presă ruse au relatat doar despre moartea unui deţinut născut în 1965, fără a-i preciza identitatea. 

În prezent, anchetatorii iau în considerare varianta unei mâini criminale, deşi la început invocaseră varianta sinuciderii, conform agenţiei de presă citate. 

Şi informaţiile despre locul unde a fost găsit trupul neînsufleţit al lui Evdokimov sunt contradictorii, unele relatând că acesta a fost descoperit într-o celulă în care se aflau alţi 11 deţinuţi, în majoritate tineri, în timp ce altele susţin că el ar fi fost găsit în toaletă. 

Cauza morţii fostului responsabil Roskosmos are un caracter criminal, a indicat pentru Interfax o altă sursă din cadrul forţelor de ordine, potrivit căreia pe corpul acestuia au fost găsite două răni profunde provocate de lovituri de cuţit în zona pieptului, care i-ar fi fost fatale. Conform unor surse, citate de portalul newsru.com, o a treia lovitură de cuţit i-ar fi fost aplicată în zona gâtului. 

"În acest stadiu preliminar, ca versiune de bază a morţii lui Vladimir Evdokimov este luată în considerare asasinarea sa de către persoane care se temeau de posibilele sale dezvăluiri într-un număr de dosare ce nu au legătură cu activitatea industriei spaţiale ruse, dar în care el era implicat, în special după ce începuse să coopereze cu procurorii", a indicat sursa citată. 

Comisia de anchetă a deschis un dosar de crimă în cazul morţii fostului responsabil al Roskosmos, a indicat o purtătoare de cuvânt a parchetului din Moscova, Elena Rossohina. 

Tribunalul Basmannîi din Moscova a autorizat în decembrie arestarea preventivă a lui Evdokimov şi a fostului director general al societăţii "Centrul tehnico-ştiinţific" Aleksandr Zolin pentru fraudă masivă, cei doi respingând iniţial acuzaţiile care li se aduceau. 

Potrivit anchetatorilor, aceştia îşi însuşiseră în mod ilegal bunuri ale corporaţiei de stat MiG (constructoare de avioane), în valoare de cel puţin 200 de milioane de ruble, printr-o serie de societăţi comerciale pe care le controlau. 

În acest dosar mai figurează alţi trei ex-oficiali: fostul director general al companiei de deservire a elicopterelor, Akim Noskov, unul din adjuncţii acestuia, Aleksei Andreev, precum şi Aleksei Ozerov. Acesta din urmă împreună cu fratele lui Akim Noskov, Igor, care deţinea funcţia de director adjunct al societăţii "Tupolev", se află în arest preventiv într-un alt dosar de furt de proprietăţi de la societatea de construcţii de avioane MiG. Akim Noskov şi Andreev au reuşit să se sustragă anchetei şi au fost daţi în urmărire internaţională. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: asasinat inchisoare
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close